10 C
Sarajevo
Petak, 26 Novembra, 2021

Talibani gradove Kunduz i Pul Khumri stavili pod opsadu, nastupile intenzivne ulične borbe

Kunduz, peti po veličini afganistanski grad, od ponedjeljka se nalazi pod punom opsadom talibana koji su osvojili najmanje osam gradskih četvrti, izvijestili su izvori blisku talibanima.

Afganistanska vlada zbog opsade nije u mogućnosti da pošalje pojačanja, tako da u ovom trenutku nastoji zadržati položaje uz podršku američkih zračnih snaga.

Lokalni izvori izvijestili su da je u borbama stradao šef policije Kunduza, kao i najmanje 60 vojnika i policajaca, dok su talibani izgubili oko 10 pripadnika.

Talibani su također uspjeli okružiti i grad Pul Khumri, udaljen 100 kilometara od Kunduza.  Preliminarne informacije govore da talibani napreduju unutar grada, a afganistanska vojska izgubila je četiri komandanta.

Borbe se vode i u drugim dijelovima države, posebno u Uruzganu gdje su u ponedjeljak poginula još tri američka vojnika, a vojni konvoj afganistanske vojske u distriktu Markazi Baghlan upao je u tešku zasjedu kojom su talibani uspjeli uništiti oko 30 oklopnih vozila.

Velikim ofanzivama na afganistansku vladu talibani vrše veliki vojni pritisak na Sjedinjene Američke Države kako bi se finalizirao sporazum o povlačenju kontigenta od oko 15.000 američkih vojnika.

Ummet Press 

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes