6 C
Sarajevo
Srijeda, 21 Septembra, 2022

Talibani će nakon povlačenja SAD-a afganistanskim vojnicima ponuditi amnestiju

Glasnogovornik talibanskog pregovaračkog tima Suhejl Šahen rekao je da u Kataru i dalje traju pregovori s delegacijom Sjedinjenih Američkih Država i da su blizu konačnog sporazuma. Navodno se završavaju pitanja razmjene zarobljenika i oslobađanja desetaka talibanskih komandanta i hiljada pripadnika.

“SAD je pristao na povlačenje svoje vojske iz Afganistana i saglasan je da se afganistanska kriza sada riješi mirnim putem”, rekao je Šahen, ali nije otkrio vremenski rok u kojem bi povlačenje američke vojske bilo realizirano.

Na upit da li će talibani po okončanju pregovora sa SAD-om sjesti i za pregovarački stol s aktuelnom vladom Afganistana, Šahen je kazao da će talibani pregovarati sa svim afganistanskim grupama ali da će na trenutnu vladu u Kabulu gledati kao na jednu stranu u sukobu.

“Pregovori, također, uključuju aktuelnu administraciju u Kabulu, ali oni će za stolom biti kao jedna strana u konfliktu, a nikako kao vlada”, rekao je on.

Šahen je kazao kako će talibani pozvati sve afganistanske grupe da učestvuju u pregovorima i da budu dio buduće vlasti u toj zemlji.

“Naravno, mi želimo uspostavu islamske vlasti u Afganistanu, u koju će biti uključene sve grupe i ta vlast će biti veoma snažna”, rekao je Šahen.

Medijski izvori bliski talibanima navode kako će talibani ponuditi amnestiju afganistanskim vojnicima što znači da postoji plan da se sadašnja afganistanska vojska raspusti. Talibani žele predvoditi novu islamsku vladu u koju će biti uključene i druge manje vojne i političke frakcije.

Afganistanska vojska ne uspijeva se oduprijeti napadima talibana ni s podrškom NATO alijanse, tako da svako može pretpostaviti šta će biti s njom kada se sponzori povuku.

Između 15.000 i 20.000 američkih vojnika je raspoređeno u Afganistanu i njihovo povlačenje, smatraju stručnjaci, trebalo bi biti okončano naredne godine budući da proces evakuacije vojnih baza i opreme traje mjesecima.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes