Talibani artiljerijom odgovorili na granatiranje iz Pakistana

Pakistanski granični vojnici prošle sedmice ispalili su desetine minobacačkih granata na pogranična sela na jugu Afganistana, navodno ciljajući skrovišta za koje su mislili da pripadaju pakistanskoj pobunjeničkoj grupi Tehrik-taliban Pakistan (pakistanski talibani), što je izazvalo odgovor talibanske afganistanske vojske.

Abu Dujane, komandant jedne jedinice pri talibanskoj vladi ”Khalid Bin Walid” na istoku zemlje, rekao je da su pakistanski granični vojnici ispalili desetine minobacačkih granata u posljednje dvije sedmice na selo Chugam u okrugu Shulten u provinciji Kunar na jugu zemlje.

Dujane je naveo da su snage za podršku postavljene na granici i da je u tom pogledu obezbijeđena vojna oprema.

Prema izjavama mještana sela, u ovim napadima je povrijeđena jedna osoba.

Ministarstvo odbrane talibanske privremene vlade najavilo je da će odgovoriti na svaki metak ispaljen preko granice i da po tom pitanju neće ostati ravnodušni.

Na snimcima koji su nedavno podijeljeni na nalozima društvenih mreža, vidi se da talibanske snage uzvraćaju artiljerijom i skupljaju bodljikavu žicu koju su pakistanske granične trupe položile na graničnoj liniji.

U međuvremenu, mediji su izvijestili da je iz Pakistana upućena isprika zbog incidenta te da će u budućnosti nastojati propagirati dogovor umjesto sile.

AA/UP

Komentariši