8 C
Sarajevo
Srijeda, 21 Septembra, 2022

Talibani: Američka vojska mora napustiti Afganistan, nijedna druga opcija nije moguća

Dvodnevna konferencija u Moskvi održana povodom 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Rusije i Afganistana završena je u četvrtak, izvijestili su mediji.

Govoreći na marginama konferencije, talibanski izaslanici su pred visokim ruskim i afganistanskim dužnosnicima još jednom potvrdili svoja stajališta, a to je da nikakav mir ili dogovor nije moguć dok Afganistan u potpunosti ne napuste američki vojnici.

“Islamski Emirat želi mir, ali prvo mora ukloniti prepreke na putu tog mira” rekao je Mulla Abdul Ghani Baradar, zamjenik šefa talibana za politička pitanja.

Sher Mohammad Abbas Stanikzai, politički šef talibana, potcrtao je da “nijedna druga opcija nije moguća”.

U vrijeme dok se održavala konferencija u Moskvi, talibani su osvojili područja Baykan i Shab Shuda u centralnoj afganistanskoj pokrajini Ghor.

Mediji sugeriraju kako svijet počinje talibane uzimati za ozbiljno. Talibani su za manje od dva mjeseca održali važne sastanke s visokim izaslanicima i ministrima vanjskih poslova Indonezije, Njemačke, Pakistana i Uzbekistana.

Talibanski dužnosnici već mjesecima razgovaraju s američkim diplomatima o uvjetima povlačenja više od 23.000 američkih i NATO koalicijskih postrojbi iz Afganistana.

Tokom vođenja razgovora, talibani su intenzivirali ofanzivu kako bi izvršili dodatni pritisak na SAD.

Američka agencija za statistiku nedavno je obznanila kako prestaje s praćenjem širenja talibanske dominacije u Afganistanu. Talibani kontrolišu oko 60% države, dok afganistanska vlada nadzire sve veće gradove.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes