-5.1 C
Sarajevo
Petak, 14 Januara, 2022

Talibani 207. Zafar korpus preimenovali u El-Faruk korpus: Skrivena poruka Irancima?

U velikoj reviziji u nedjelju, talibani su preimenovali svih osam vojnih korpusa Afganistana i imenovali ključne guvernere provincija u pokušaju da ubrzaju napore kvalitetnijeg upravljanja u okupacijom razorenoj zemlji.

Prema dekretu Mulla Jakuba Mudžahida, novog ministra odbrane, Korpus za specijalne operacije u Kabulu preimenovan je u Centralni korpus 313, dok će se 209. Šahinski korpus sada zvati El-Feth 209.

Slično, 217. Pamirski korpus u Kunduzu je preimenovan u 217. Omeri korpus, 205. Atal korpus u Kandaharu u El-Badr i 215. Maiwand u Helmandu u 215. Azam korpus.

Jakub, koji je sin Mulle Omera, osnivača talibana, također je promijenio ime 201. Sailab korpusa u Halid ibn Velid korpus, 203. Olujni korpus u Paktiji u Mensuri 203, a ono što je zanimljivo jeste da je prethodni 207. Zafar korpus koji je stacioniran u Heratu uz granicu s Iranom preimenovan u 207. El-Faruk korpus.

Talibanski izvori koji su proslijedili ovu vijest rekli su da postoji skrivena poruka, jer je El Faruk nadimak halife Omera Ibn Hattaba r.a kojeg šijitske rafidije preziru.

Odvojeno, talibani su imenovali 43 osobe koje će služiti kao guverneri, zamjenici guvernera i šefovi policije u različitim provincijama.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes