7.7 C
Sarajevo
Nedjelja, 25 Septembra, 2022

Švicarska: Prošlo je tačno godinu dana od donošenja zakona o zabrani nošenja nikaba u javnosti

Prije tačno godinu dana Švicarska je donijela zakon o zabrani nošenja nikaba. Ovo je još jednom oslikalo diskriminirajuću politiku Zapada protiv muslimanskog naroda, tradicije, vjere i načina života.

Švicarska je posjlednja u nizu i prva država ne-članica EU koja je donijela zakon o zabrani nošenja nikaba u javnosti.

Prva koja je to učinila je bila tradicionalno anti-islamska Francuska koja je najprije 2004. godine zabranila studentima nošenje vjerskih obilježja u državnim institucijama da bi na koncu 2011. u potpunosti zabranila nošenje vela preko lica (nikaba) u javnosti. Njen primjer je iste godine slijedila Belgija.

Ovo je potencijalno predstavljalo praksu za kojom će u vrlo kratkom vremenu sve evropske zemlje posegnuti. Ipak, došlo je do stagnacije na neko vrijeme. Nakon petogodišnje stagnacije uslijedila su ponovna otvaranja ove teme i četiri zemlje članice EU su za četiri godine donijele zakon o zabrani nošenja nikaba. Prva koja je prekinula petogodišnju stagnaciju i započela drugi evropski val bila je Bugarska (2016), godinu kasnije uslijedila je Austrija (2017), potom Danska (2018), da bi Nizozemska (2019) zatvorila ovaj grozan četvorogodišnji redoslijed i ”drugi evropski val”.

Švicarska se 2021. pridružila ovoj listi zemlja, a ono što zabrinjava je to što je vrlo vjerovatno ne i poslednja jer kod evropskih naroda i političkih aktera ne opada raspoloženje o takvom diskriminirajućem trendu.

Ono što je apsurdno je to što su 2020. godine prilikom pojave pandemije virusa Covid 19 sve ove države donijele zakon o obaveznom nošenju maski na otvorenom i zatvorenom prostoru što se direktno kosi sa njihovim prijašnjim zakonom o zabrani nošenja vela na licu u javnosti.

Najapsurdnije u svemu tome je to što je osmog marta, Međunarodnog dana žena u kojem se podsetiće na prava žena među kojima je i sloboda odijevanja žene, u Švicarskoj donijet zakon koji uskraćuje jednom dijelu žena njihovo osnovno pravo na slobodu odijevanja na osnovu njenog ubjeđenja i načina života te ih jasno diskriminiše.

Prema podacima iz 2016., više od 25 miliona ljudi u Evropi izjašnjavaju se kao muslimani a taj broj u Švicarskoj je oko 500 hiljada.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes