Turska i Izrael odlučili su obnoviti pune diplomatske veze.

Dvije zemlje će međusobno ponovo imenovati ambasadore, izjavio je danas turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

“Imenovanje ambasadora je jedan od koraka za normalizaciju veza. Takav pozitivan korak je došao iz Izraela kao rezultat tih napora, a mi kao Turska smo, takođe, odlučili imenovati ambasadora u Izraelu, u Tel Avivu”, rekao je Cavusoglu.

Govoreći na konferenciji za novinare u Ankari, on je dodao da Turska počinje proces za donošenje odluke ko će biti imenovan na tu funkciju.

Dvije zemlje su protjerale ambasadore 2018. godine nakon što su izraelske snage ubile 60 Palestinaca tokom protesta na granici Gaze protiv otvaranja američke ambasade u Jerusalemu.

Posjeta izraelskog predsednika Isaaca Herzoga Turskoj u martu, nakon koje su organizovane posjete dvojice ministara vanjskih poslova, pomogla je otopljavanju odnosa nakon više od decenije tenzija.

Odluka je donijeta u trenutku kada Izrael nastoji poboljšati veze sa regionalnim silama, a dogovorena je dvije godine nakon takozvanog Abrahamovog sporazuma, kojim su normalizovani odnosi između Izraela, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Maroka.

IZVOR: AGENCIJE