MAPA: Situacija u Adenu

Milicije Južnog prijelaznog vijeća (STC) koje se zalažu za nezavisnost južnog Jemena a koje finansiraju i naoružavaju Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) izbacili su vladine snage iz ključnog grada Adena usred borbi protiv šiijskih pobunjenika Husa za Taiz i Hudejdu.

Saudijska vojska koja podržava jemensku vladu potom je bombardovala seperatističke milicije što je razotkrilo velika neslaganja po pitanju rata u Jemenu između saudijskog prijestolonasljednika Muhammeda bin Salmana i emiraćanskih vođa Zajeda el-Nahjana i Muhammeda Bin Zajeda.

Najmanje 40 ljudi je poginulo, a 260 je ozlijeđeno tijekom nekoliko dana oružanih sukoba u Adenu, a saudijska koalicija je zaprijetila kopnenom vojnom akcijom ako separatisti ne napuste Vladine vojne kampove koje su zaposjeli u subotu.

“Ovo je samo prva operacija, slijedit će je druge … Južno prijelazno vijeće (STC) još uvijek ima izgleda da se povuče”, prenosi izjavu saudijska državna televizija.

Separatisti s potporom Ujedinjenih Arapskih Emirata imaju suparničku agendu Hadijevoj vladi u pogledu budućnosti Jemena, no bili su ključna strana koalicije koja je intervenirala u državi Arapskog poluotoka 2015. protiv Husa, nakon što je skupina zbacila Hadija s vlasti u glavnome gradu Sani 2014. godine.

Nakon upozorenja koalicije, STC je pristao na primirje i zasad se ne zna jesu li se borbe nastavile.

UAE, ključni koalicijski član koji je naoružao i obučio hiljade južnih separatista, pozvao je na smirivanje situacije. Hadijska vlada pozvala je UAE da prestane podržavati južne snage.

Ummet Press/Agencije