5 C
Sarajevo
Srijeda, 21 Septembra, 2022

Šta pobjeda nad IDIŠ-om znači za talibane?

Afganistanski talibani u nedjelju su proglasili pobjedu nad frakcijom ISKP koja je službeni afganistanski ogranak haridžijske skupine IDIŠ. Dvomjesečna operacija rezultirala je totalnim uništenjem ISKP-a i oslobođenjem svih okruga strateške pokrajine Nangarhar.

Ali, koje koristi i pogodnosti za talibane ova pobjeda zaista donosi!?

1. Trećina bataljona će biti uključena u bitku protiv afganistanske i američke vojske

Kada se pojavio u Afganistanu 2015. godine, u vrijeme dok je još bilo relativno ”mutno” da se spozna ko je ko, IDIŠ je pokazao veliku agresivnost prema talibanima. Talibani, pogođeni smrću svog osnivača Mulla Omera rhm. i javljanju pobune u vlastitim redovima, našli su se pod intenzivnim napadima novog igrača gotovo cijelom dužinom afganistansko-pakistanske granice.

Novi vođa talibana, Mulla Ahtar Mensur rhm., prvi je pokrenuo odlučne akcije protiv haridžija, razbijajući ih u Helmandu, Zabulu, Paktiki, Ghoru i Džovzjanu, uslijed čega je borba protiv američkog okupatora i afganistanske marionetske vlade privremeno stagnirala.

Aktuelni vođa talibana, emirul-muminin Hibatullah Akhundzada, nastavio je put Mulla Mensura rhm., sabijajući haridžije u nekoliko okruga Nangarhara i Kunara, da bi sredinom oktobra ove godine pokrenuo najmasivniju operaciju kojom su haridžije konačno razbijene.

Poznati aktivist Zulmay Afghan izjavio je da su talibani za borbu protiv haridžija odnosno osiguravanje južnih i istočnih oblasti zadužili gotovo trećinu boraca.

”Jedno je sigurno, a to je da je sada slobodna 1/3 talibanskih snaga koji su se borili protiv IDIŠ-a u istočnom Afganistanu. Talibani su u tu borbu razmjestili sve crvene bataljone (najratoborniji odredi Islamskog Emirata), koja je sada gotova. Afganistanska vojska treba da bude spremna za ove bataljone”, rekao je Zulmay Afghan.

2. Vraćanje povjerenja stanovništva

IDIŠ je u posljednje četiri godine izveo desetke velikih bombaških akcija širom Afganistana, kao i Pakistana, hladnokrvno ubijajući stotine civila. Džamije i tržnice bile su najčešće mete, a za ove napade afganistanska vlada je uglavnom optuživala talibane.

IDIŠ je postao toliko aktivan u Afganistanu da su zapadni analitičari i mediji krajem prošle i početkom ove godine otvoreno izjavljivali kako će nakon poraza na Bliskom istoku IDIŠ učiniti Afganistan svojim primarnim sjedištem te kako je potrebno poslati više trupa NATO-a kako bi se Afganistan osigurao.

Spoznavši američku namjeru produženja okupacije, talibani su pojačali napade na IDIŠ, potcrtavajući kako je ta skupina u službi okupatora i kabulske uprave, pritom razotkrivajući neprijateljsku zavjeru protiv Afganistanaca.

Talibanski bataljoni su za manje od dva mjeseca uništili ono što se širilo pet godina, vraćajući povjerenje stanovništva Nangarhara. Cijeli Afganistan sada je svjedok kako su talibani efikasno riješili problem kojem se, čak i da uzmemo u obzir da afganistanski ogranak IDIŠ-a nije bio proizvod centralne vlade u Kabulu, niko prije nije ozbiljno posvetio.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes