Kasem Sulejmani, ”general iz sjene”, iskusni vođa elitnih iranskih šiijskih postrojbi, ubijen je u američkom zračnom napadu u noći s četvrtka na petak na međunarodnom aerodromu u Bagdadu. S njim je ubijen i Ebu Mahdi al-Mahandis, vođa jedinice Ketaib Hezbollah, uključujući i još nekoliko istaknutih šiijskih zapovjednika.

Ko je bio Kasem Sulejmani?

Kasem Sulejmani je bio najmoćniji iranski general i zapovjednik snaga el-Kuds, specijalnih jedinica Iranske revolucionarne garde. On je bio ključni čovjek Irana koji je rukovodio i nadgledao vojne operacije diljem Bliskog istoka. Bio je zadužen za vojno djelovanje izvan iranskih granica.

Do 2018. godine imao je snažnu američku podršku jer se borio protiv ISIL-a. Zapravo, Amerikanci su njegove kapacitete na kopnu iskoristile u vlastitu korist. Pentagon je iračke militantne jedinice naoružao najsavremenijim oružjem te su zajedno vodili operacije osvajanja Ramadija, Tikrita, Faludže i Mosula. Sulejmanijeve snage imale su direktnu američku zračnu podršku u vojnim operacijama protiv ISIL-a tokom zadnjih godina.

FOTO: Kasem Sulejmani i američki vojnici tokom ofanzive na grad Tikrit

Šta je prethodilo likvidaciji Sulejmanija?

Kasem Sulejimani i Iran nisu mogli širiti svoju paravojnu šiijsku mrežu na Bliskom istoku bez dozvole Amerike i njenog naoružanja. Zapravo, administracija američkog predsjednika Georgea Busha je nakon rušenja Saddama Husseina Iranu doslovno poklonila Irak.

Preuzimanjem cijelog teritorija ISIL-a Sulejmani je smatrao kako američki vojnici, kojih je u Iraku oko 7.000, više nisu potrebni.

Tenzije su porasle nakon raketnog napada na saudijske naftne terminale, za koji je optužen Iran, te posljednjeg raketnog napada na američku vojnu bazu kada je stradao jedan civil. Amerikanci su odgovorili zračnim napadom na šiijsku jedinicu Ketaib Hezbollah, da bi potom uslijedio napad te jedinice na američku ambasadu u Bagdadu što je navodno odobrio Sulejmani.

Amerikanci su likvidacijom Kasema Sulejmanija Irancima poslali poruku da moraju znati svoju granicu te da ih niko neće dirati sve dok se bore isključivo protiv sunnija.

Šta likvidacija Sulejmanija znači za muslimane?

Pored uspjeha u Iraku, Sulejmani je postao vođa šiijskih operacija i u Siriji. Kada je vojska sirijskog diktatora Bašara al-Asada bila pred porazom u pomoć mu je pritekao upravo Sulejmani sa šiijskim milicijama i pripadnicima Iranske revolucionarne garde.

On je uživao veliku popularnost među Assadovim lojalistima u Siriji, posebice u Latakiji. Odgovoran je za brojne zločine i etničko čišćenje sunnija iz Sirije. Šiijske milicije su pod njegovom komandom počinile stravične zločine u Halepu, Homsu, Hami, Istočnoj Guti i drugim područjima Sirije.

Sulejmani je lično vodio operaciju spuštanja opsade na Halep, zatim operacije osvajanja Kalemuna, Homsa, Deir ez-Zora i teritorija oko iračko-sirijske granice.

Svakako, smrt Sulejmanija je velika korist za sirijske muslimane, kao i za cijeli Arapski poluotok. Assadova vojska ne može računati na Iransku revolucionarnu gardu u aktuelnoj ofanzivi na Idlib, šiijske milicije više neće suvereno vladati Irakom, jemenski Husi će dobijati manje pomoći a plan vojnog preuzimanja Bahreina koji je trebao biti realiziran stabiliziranjem šiijske kontrole nad Irakom i Sirijom je faktički propao.

Vijest o njegovoj smrti pozitivno je dočekana i kod afganistanskih talibana (IEA). Naime, Kasem Sulejmani je 1994. godine posjetio Afganistan i pružio podršku Ahmedu Šahu Mensuru, osobi koja će ubrzo postati vođa alijanse Sjeverni savez koja se borila protiv talibana i dovela Amerikance u Afganistan. Sulejmani je predvodio iransku vojsku u novembru 2001. godine kada je u zajedničkoj operaciji s Amerikancima od talibana preotet grad Herat.

Talibani smatraju kako će ovo oslabiti šiijske milicije u Afganistanu koje djeluju među manjinom Hazara.

Ummet Press