Snažna ofanziva talibana u pokrajini Helmand

253

Pokrajina Helmand na jugozapadu države na rubu je pada u ruke talibana, a glavni pokrajinski grad Lashkar Gah jučer je stavljen pod opsadu.

Talibani su osvojili vojnu bazu, dva policijska sjedišta, tri prijelazna okruga i 22 isturena položaja u distriktu Nawa u pokrajini Helmand. 26 vladinih marionetskih vojnika je zarobljeno a ratni plijen uključuje 11 tenkova i vojnih vozila.

Attaullah Afghan, čelnik provincijskog vijeća Helmanda, rekao je da su talibani započeli ofanzivu u ponedjeljak iz više pravaca, napadajući kontrolne tačke oko glavnog grada provincije Lashkar Gaha, preuzimajući neke od njih.

Ofanziva je uslijedila nakon probijanja roka za povlačenje američkih snaga.

SAD tvrdi da je do sada završeno od dva do šest posto procesa povlačenja.

Američka Centralna komanda tvrdi da je do sada iz Afganistana povukla opremu vrijednosti ekvivalentne 60 aviona C-17, te da je uništeno oko 1.300 komada opreme.

Prošle godine, bivši američki predsjednik Donald Trump dogovorio je povlačenje američke vojske iz Afganistana do 1. maja, a izjava novog predsjednika Joea Bidena da se taj rok ne može ispoštovati, već je prolongiran do 11. septembra, nije naišla na razumijevanje talibana.

Ummet Press