12 C
Sarajevo
Petak, 30 Septembra, 2022

Snage EUFOR-a u BiH bit će raspoređene u kasarnama u Prijedoru i Bijeljini

Nakon što su snage EUFOR-a prije nekoliko dana u BiH poslale još 500 pripadnika rezervnih snaga ove organizacije, donesena je i odluka o konačnom raspoređivanju ovih trupa na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine potpisalo je odluku kojom će se EUFOR-u na raspolaganje dati kasarne Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Prijedoru i Bijeljini, gradovima u RS-u s većinski srpskim stanovništvom.

Tako će 500 pripadnika rezervnog sastava EUFOR-a biti raspoređeno na sjeveroistok i sjever Bosne i Hercegovine.

“Raspoređivanje vojnika i njihove opreme, uključujući laka oklopna vozila, je mjera predostrožnosti i proporcionalna mjera koja pokazuje odlučnost EUFOR-a da podrži naše partnere u BiH u održavanju sigurnog okruženja”, stoji u objavi EUFOR-a. Podsjetimo, nakon što je Rusija napala Ukrajinu vojne snage i u Evropi se reorganizuju kako bi održale sigurnost svih država. EUFOR je u skladu s tim poslao dodatne vojnike u Bosnu i Hercegovinu iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke, a s njima pristižu i motorizovani vodovi.

Sigurnosna situacija u Evropi se smatra narušenom, ali se navodi da nema otvorenih prijetnji u BiH. Iz EUFOR-a su kazali da osim ovoga što je do sada stiglo u BiH, još 3.500 vojnika rezervnih snaga je u pripavnosti i mogu biti angažovani u bilo kojem trenutku.

Izvor

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes