Slobodna sirijska vojska proizvela moderno oklopno vozilo (VIDEO)

750

Divizija Hamza pri Slobodnoj sirijskoj vojsci (FSA) objavila je kako je proizvela borbeno oklopno vozilo koje zadovoljava međunarodne standarde.

Vozilo je nazvano El-Fehd, dugo je šest i visoko tri metra. Abdullah Halawa, zapovjednik Divizije, rekao je za Enab Baladi da je vozilo zamišljeno kao dio “futurističkog plana” koji odgovara “trenutnom stadiju života revolucije”.

”Oklopno vozilo ima pogon na sva četiri točka. Može dostići najveću brzinu od 80 km/h na ravnom i 30 km/h na neravnom terenu” rekao je Halawa.

El-Fehd je opremljen mitraljezom na automatsko upravljanje, koji je povezan sa specijalnom kamerom koja omogućava i viđenje noću, a mitraljez ima mogućnost da se okrene za 360 stepeni. Također, vozilo posjeduje savremeni sistem veze koji omogućava dobru komunikaciju sa drugim jedinicama na bojnom polju.

U videozapisu kojeg je objavila Divizija može se vidjeti kako vozilo preživljava eksploziju mine. Vozilo posjeduje kapacitet za prijevoz deset vojnika, dok posadu čini pet ljudi: komandir, vozač, strijelac, pomoćnik strijelca i bolničar.

Ummet Press