5 C
Sarajevo
Srijeda, 21 Septembra, 2022

Skandalozni izvještaji: Turska namjerava sirijske pobunjenike prebaciti u Libiju usred napada na Idlib

Turska će rasporediti sirijske pobunjeničke borce u Libiju za borbu protiv snaga generala Halife Haftara, objavili su izvori u Bliskom Istoku u petak.

Ankara je već razgovarala s nekoliko savezničkih sirijskih pobunjeničkih grupa o rasporedu, rekao je visoki sirijski opozicioni izvor za Middle East Eye.

Turski izvor rekao je da je Divizija Sultan Murad, oružana skupina koju čine borci sirijskih Turkmena, među grupama koje će biti upućene u Sjevernu Afriku.

Sirijski opozicijski izvor rekao je da su brigade Sukur al-Šam, frakcije osnovana za borbu protiv snaga sirijskog režima u ranoj fazi rata u Siriji, već prihvatile plan i prebacile dio svojih snaga u Tursku prije raspoređivanja.

Očekuje se da će Fejleku-Šam, pobunjenička skupina koja je u dobrim odnosima s Turskom vladom, preuzeti vodstvo zbog prethodnog partnerstva svojih članova s ​​libijskim snagama.

“Snage sa sjedištem u Tripoliju prethodno su slale oružje i municiju kako bi pomogle sirijskim pobunjenicima u 2011. godini. Čak su poslali i neke zapovjednike koji su im pomogli”, rekao je sirijski izvor.

“Fejleku-Šam vratio je uslugu tako što je poslao zvaničnike da 2014. godine savjetuju snage sa sjedištem u Tripoliju protiv snaga sa sjedištem u Bengaziju.”

Zbog optužbi i pritiska medija, ali i vojne grupe Tahriru-Šam koja bi prema turskoj matematici trebala ostati da se bori sama u Idlibu, sirijska privremena vlada negirala je ove izvještaje.

“Kategorički negiramo slanje bilo koje grupe od naših snaga i vojnih formacija u Libiju. Naš prioritet u Sirijskoj nacionalnoj vojsci je zaštita našeg sirijskog naroda od režimskih milicija i njegovih ruskih i iranskih pristalica”, navodi se u izjavi. 

Važno je napomenuti kako su i Libija i Sirija u ratu od 2011. godine. Libijci su srušili Gadafija, ali jedan od njegovih generala ponovno je okupio zapovjednika i vojnike te oformio Libijsku nacionalnu armiju koja drži cijeli istok i jug države, dok GNA, savez ”islamističkih milicija” drži Tripoli. GNA je podržana od UN-a i ima direktno potporu Turske i Katara.

Grupe koje podržavaju Turci nalaze se u pokrajini Halep, a posljednjih mjeseci bore se protiv kurdskih snaga, a ne protiv Assadove vojske.

Erdogan je u srijedu otputovao u Tunis na konsultacije, sastajući se sa svojim tuniskim kolegom Kaisom Saiidom. Erdogan je rekao da se Tunis složio da podrži GNA, međutim Tunižani su negirali takav stav.

Ministar unutrašnjih poslova GNA-a u četvrtak je upozorio sjevernoafričke susjede Libije na odbacivanje napada generala Haftara, koji podržavaju UAE i Egipat, kako bi zauzeli Tripoli.

“Ako Tripoli padne, Tunis i Alžir će zauzvrat pasti. Ovo je pokušaj sijanja haosa u regionu i uzimanja kontrole nad sjevernom Afrikom”, kazao je.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes