Više od 210.000 žena, djece i muškaraca napustilo je domove na sjeverozapadu Sirije zbog intenzivnog bombardiranja koje vrše snage Vlade u Damasku, saopćila je u srijedu sirijska humanitarna grupa, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na AP.

Američka agencija podsjeća kako sirijske snage od kraja novembra bombardiraju provinciju Idlib, posljednje uporište pobunjenika, a prošle sedmice je pokrenuta i kopnena ofanziva.

Sirijska koordinaciona grupa za odgovor objavila je kako su 216.632 osobe napustile domove, a kako mnogi od njih ne znaju gdje bi tačno otišli.

Mnogi od njih su se uputili ka granici sa Turskom, dodaje ova humanitarna grupa koja je aktivna na sjeverozapadu Sirije.

Nepregledne kolone

Prema podacima te grupe, ljudi su pobjegli iz 250 sela i gradova, a 252 civila, među kojima 79 djece, poginulo je u nasilju.

Prije početka kopnene ofanzive prošlog četvrtka, iz UN su saopćili kako je približno 60.000 stanovnika Idliba već izmješteno od početka kampanje bombardiranja.

Na videosnimcima koje su objavili aktivisti i opoziciona sirijska civilna odbrana, poznata i kao „Bijeli šljemovi“, vide se nepregledne kolone automobila, autobusa i kamiona kako se kreću ka sjeveru države.

Sirijska koordinaciona grupa za odgovor pozvala je druge humanitarne organizacije da pomognu raseljenim ljudima, kao i međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Damask i njegove saveznike da obustave vojnu kampanju.

Izvor: Agencije