17.7 C
Sarajevo
Petak, 11 Juna, 2021

Sirijski pobunjenici i turska vojska okruženi u gradu Sarakibu

Sirijski grad Sarakib na istoku pokrajine Idlib u srijedu popodne pao je pod opsadu Assadovih snaga, Hizbullata drugih šiijskih milicija.

Presudnu ulogu u spuštanju opsade na Sarakib odigrala je ruska ratna avijacija koja je doslovno paralizirala pobunjeničku odbranu i osujetila nekoliko njihovih protuoperacija.

Prema posljednjim izvorima, unutar Sarakiba nalaze se borci četiri članice pobunjeničkog vojnog saveza ”Fethul-Mubin” odnosno vojne skupine Tahriru-Šam, Džebhetu-Watanija, Hurasu-Din i Ensaru-Tevhid.

U neposrednoj blizini grada se navodno nalazi i jedan bataljon turske vojske koji broji oko 200 vojnika a koji je imao ulogu nadgledanja odnosno sprovođenja dogovora postignutog s Rusijom i Iranom.

Grupa Džejš el-Ahrar (NLF) teško je oštećena u borbama a Tahriru-Šam je opremio veliki vojni konvoj koji se iz pravca Džebelu-Zavije kreće prema Sarminu i Sarakibu.

Kako javljaju opozicijski aktivisti, pripadnik Tahriru-Šama izveo je SVBIED napad sjeveroistočno od Sarakiba dok je jedinica Ensaru-Tevhid zarobila 10 živih Assadovih militanata na obodima grada.

Pobunjenici su objavili kako su prije nekoliko trenutaka ubili komandanta Assadovih snaga Esama Hasana, rođaka generala Suhejla Hasana.

Prognozira se kako će Sarakib pasti narednih dana jer je to jedini preostali opozicijski grad na dionici autoputa M5. Nakon Sarakiba sljedeća bitka trebala bi se održati u zapadnom Halepu i Džisru-Šhughuru gdje je glavne pozicije drži Turkistanska islamska Partija (TIP).

Iako je trenutni razvoj događaja za mnoge šokantan treba napomenuti kako je upravo ovo dogovoreno na ”mirovnim pregovorima” između Turske i Rusije u Astani i Sočiju.

Nekoliko desetaka oklopnih vozila turske vojske ušlo je u Idlib tokom protekla 24 sata. Turske snage dopremile su nova pojačanja kako bi se pobrinule da Assadova vojska ne ide zapadno od Sarakiba.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes