Danas, u srijedu, sirijske opozicione grupe na jugu Idliba granatirale su više vojnih lokacija milicija povezanih s Rusjom, kao odgovor na tekuća kršenja primirja od strane milicija, Assadovog režima i Rusije.

Artiljerijski i raketni udari pogodili su sjedišta pro-ruskih snaga u Kampu Gorin i selima Maar Shurin, Al-Dana, Al-Jarada i Khan Al-Sabil u pokrajinama Idlib i Hama, rekao je vojni izvor u Nacionalnom oslobodilačkom frontu (NLF).

Objasnio je da je jedna granata pala na glavni štab pro-ruskih militanata u gradu “Al-Dana”, južno od Idliba, usmrtivši i ranivši mnoge od njih.

Izvor je naveo da područja koja su bila ciljana uključuju vojne zgrade, vojarne i štabove, a upravo odatle režim i Rusija organiziraju granatiranje civilnih područja u Džebelu-Zaviji.

Turska i Rusija složile su se oko primirja u Idlibu od prošlog marta i sprovele zajedničke patrole na međunarodnom autoputu „Halep-Latakija“, ali od potpisivanja sporazuma Rusija i njene milicije su ga prekršile više puta, granatirajući i bombardujući civilna mjesta pod raznim izgovorima.

Ummet Press