-5.1 C
Sarajevo
Petak, 14 Januara, 2022

Sirijska opozicija odredila muftiju Sirije nakon što je režim ukinuo taj položaj

Islamsko vijeće sirijske opozicije izabralo je šejha Osamu Al-Rifa'ija za Velikog muftiju Sirije, nakon što je Bašar al-Assad razriješio funkciju Velikog muftije u naletu protiv sunijske dominacije i potezu za jačanje šiizma u ratom razorenoj zemlji.

Glasnogovornik vijeća Mutee Al-Bateen je u video izjavi rekao da je vijeće odlučilo jednoglasno izabrati šejha Osamu Al-Rifaija za Velikog muftiju Sirije pozivajući sirijski narod da se okupi oko novog muftije.

Al-Assad je prošlog ponedjeljka ukinuo mjesto republičkog muftije tako što je donio zakonsku uredbu kojom se reguliše rad Ministarstva zadužbinarstva, po kome se imenuje Veliki muftija.

Ova odluka zapravo prisiljava sirijskog velikog muftiju Ahmada Badra Al-Din Hassouna, najvišeg islamskog autoriteta u Siriji, u penziju. Hassoun je bio na toj poziciji od 2005. godine i poznat je po svojoj podršci Al-Assadu. Položaj muftije režim je zamijenio s vijećem u koje će biti uključene šiije te druge sekte. Vijeće će biti zaduženo za proglašenje fetvi, određivanje datuma početka i završetka svetog mjeseca Ramazana i drugih formalnosti.

Muftija je jedan od stubova sirijskog identiteta, tako da su se opozicioni učenjaci morali suočiti sa ovim napadom na identitet Sirije.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes