Prema terenskim izvještajima sa sjeveroistočne Sirije u četvrtak, veliki američki vojni konvoj ušao je u regiju Haseke iz susjednog Iraka, preko graničnog prijelaza Al-Waleed.

U izvještaju se navodi da se američki vojni konvoj sastojao od velike količine oružja i logističke opreme, koja je prebačena u njihove baze unutar regija Hasaka i Deir Ezzor istočno od rijeke Eufrat.

Navodi se da se američki vojni konvoj sastojao od preko 40 kamiona i oklopnih vozila koja su kretala uz pratnju vojnih helikoptera sve do odredišta.

Sjever Sirije sve više postaje poprište sukoba između skupina koje podržavaju Turci i snaga koje podržavaju SAD, usred straha od nove turske ofanzive velikih razmjera na tom području.

Posljednjih sedmica intenzivirale su se borbe oko sjevernog grada Ain Issa sa sirijskim milicijama koje podržavaju Turci, koje su izvodile napade na kurdske snage (SDF) koje podržavaju SAD.

Sirijski grad Ain Issa u velikoj mjeri drži pod kontrolom kurdski SDF, glavni američki partner u Siriji.

Rusija, koja podržava sirijski režim, također ima značajno vojno prisustvo u regiji.

Vojni zvaničnici kurdskog SDF-a kažu da Rusija vrši pritisak nad njima da taj grad predaju snagama Asadovog režima.

Kurdski zvaničnik, koji je zatražio anonimnost s obzirom na osetljivost teme, rekao je da se “Rusija i Turska dogovaraju da ih uklone iz Ain Isse i okolnih područja.”

Turska smatra da su SDF i kurdski YPG produžnice Kurdistanske radničke partije (PKK), zabranjene grupe koju su Ankara i Washington označili terorističkom organizacijom.

YPG i SDF su na sjeveru Sirije 2019. godine polagali nadu da će ih SAD zaštititi od nove turske vojne operacije. Umjesto toga, SAD su se povukle s tog područja, a Donald Trump je u osnovi dao Turskoj zeleno svjetlo za započinjanje operacije “Izvor mira” i zauzimanje Ras Al-Ayna, Tell Abyada, Manajira, Suluka i Mabrouke.

U isto vrijeme, režimske snage koje podržava Rusija ušle su u Rakku, Menbič, Al-Tabqah, Kobani i Tell Tamer.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar nedavno je posjetio turske trupe raspoređene duž granice sa Sirijom.

U izjavi nakon posjete, tursko ministarstvo odbrane je objavilo da će se borba protiv terorizma nastaviti sve dok posljednji terorista ne bude neutraliziran.