20.8 C
Sarajevo
Četvrtak, 6 Maja, 2021

Sirija: Umro Assadov ministar vanjskih poslova, zločinac Valid Mualim

Dugogodišnji sirijski režim šef diplomatije Valid al-Moalem, koji je snažno branio sirijskog diktatora Bašara al-Assada i njegovo gušenje u krvi mirnih demonstracija 2011. godine, a koji su prerasli u desetgodišnji rat, umro je u ponedjeljak, saopćio je režim u Damasku.

Uzrok smrti nije objavljen, ali je taj 79-godišnji zločinac već godinama bio lošeg zdravstvenog stanja zbog problema sa srcem.

Moalem, koji je prvi put imenovan na dužnost ministra vanjskih poslova 2006. godine te je bio i potpredsjednik vlade, obnašao je niz najviših diplomatskih dužnosti, uključujući onu ambasadora u SAD-u, a sudjelovao je i u neuspješnim pregovorima s Izraelom ‘90-ih godina o mirnom rješenju.

Moalem ne javno branio rastuću vojnu ulogu Rusije i Irana, potpomognutu saveznicima u Siriji, koju su mnogi sirijski protivnici Assada nazvali okupacijom i okrivili za rasplamsavanje sektaškog nasilja u toj većinski sunitskoj zemlji.

“Spreman sam biti jedan od vojnika Hasana Nasralaha”, rekao je Moalem u augustu 2006. godine, misleći na čelnika libanonskog Hezbolaha, koji uživa podršku Irana i koji je zadnjih godina poslao hiljade svojih članova da se bore na strani Assadovih snaga.

U Siriji je izbio građanski rat prije gotovo 10 godina, nakon što je Assad 2011. godine pokrenuo akciju protiv demonstranata, koji su pozivali na okončanje vladavine njegove porodice.

Pripadnici opozicione grupe Tahriru-Šam u srijedu su stanovnicima i Idlibu dijelili letke i slatkiše povodom Moalimove smrti.

Izvor: Agencije

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes