Maskirani napadači u srijedu popodne ubili su Azzama el-Deirija, starijeg vođu sirijske džihadske organizacije Hurrasu-Din (Čuvari vjere), objavili su izvori povezani s grupom.

Azzam el-Deiri ubijen je dok se kretao na putu izmešu Idliba i Binniša. On je četvrti viši vođa Hurassu-Dina koji je ubijen u proteklih mjesec dana.

Ovakvi napadi karakteristični su za ćelije IDIŠ-a i sirijskog režima, a mogućnost izdaje unutar grupe nije isključena.

Halid el-Aruri, navodno generalni vođa Hurrasu-Dina, ubijen je u Idlibu prije dvije sedmice u napadu američke bespilotne letjelice, a kormilo nad grupom preuzeo je osnivač Ebu Humam el-Šami. Ubrzo je ubijen i njegov najbliži zamjenik i saradnik, a prošle sedmice u američkom napadu ubijen je Ebu Adnan El-Homsi, vođa zadužen za logistiku i opremu u Hurrasu.

Hurrasu-Din je neslužbeni sirijski ogranak organizacije El-Kaida i posjeduje do 1500 boraca. Formiran je spajanjem nekoliko manjih džihadskih jedinica koje su ranije suspendirale svoj rad u Tahriru-Šamu.

Pomenuta grupa u lošim je odnosima s sirijskim revolucionalnim ali i džihadskim snagama u Idlibu. Tahriru-Šam je krajem juna objavio dekret kojim zabranjuje Hurrasu da organizira akcije bez konsultacije i dogovora unutar centralne operativne sobe za odbranu Idliba ”Fethul-Mubin”.

”U pokušaju objedinjavanja redova i vojnih napora u velikoj regiji Idliba, HTŠ je zabranio stvaranje bilo koje nove grupe ili operativne sobe izvan glavne koalicije Fethul-Mubin”, objavilo je više izvora.

Ummet Press