Sirijske pobunjeničke snage izvele su uspješnu vojnu operaciju uslijed koje su osigurali stratešku kotu Kabana u obalnoj pokrajini Latakija.

Pobunjenici su osvojili najmanje 10 položaja i time odbacili Assadove režimske milicije nekoliko kilometara prema zapadu.

U višesatnim borbama je ubijeno i ranjeno čak 87 Assadovih militanata, a uništeno i najmanje 6 tenkova i oklopnih vozila.

Izvori bliski režimu izvijestili su kako je u borbama poginuo prominentni alevijski general Wael Mahmoud Fadel kojeg su opozicionari optuživali za zločine i sakaćenje leševa pripadnika Slobodne sirijske vojske i drugih grupa.

Na frontu Kabana život je izgubio i jedan savjetnik iz iranske Revolucionarne garde (IRGC) koji je obučavao vojnike sirijskog režima i militante libanskog Hizbullata.

This slideshow requires JavaScript.

U međuvremenu, džihadski savez Tahriru-Šam čiji pripadnici su predvodili operaciju na Kabani objavio je kako je uspješno odbio režimski kontranapad i uništio nekoliko tenkova.

Kabana je za snage Assadovog režima i rusku vojsku najtvrđi i najzahtjevniji front u Siriji. Vjeruje se kako je režim samo na ovom frontu za manje od dvije godine izgubio čak 40 tenkova i najmanje 3.000 vojnika.

 

This slideshow requires JavaScript.

Ummet Press