Sirija: U iznenađujućoj režimskoj infiltraciji ubijeno 11 mudžahida

Jedanaest mudžahida grupe Džejšu-Nasr pri sirijskom pobunjeničkom NLF-u ubijeno je u ponedjeljak kada se skupina militanata Assadovog režima infiltrirala u njihov položaj na visoravni El-Ghab na zapadu Hame.

Govoreći o pojedinostima, aktivisti su rekli da su se režimski militantni uz rusku obavještajnu podršku uvukle u kontrolni punkt i rov El-Ankavi, kojeg je nadzirala grupa Džejšu-Nasr.

U iznenadnom napadu ubijeno je svih 11 prisutnih, a iz NLF-a su rekli da je pretpostavljeni na punktu zatražio hitno pojačanje, ali da su ubrzo izgubili kontakt s njim.

Nakon operacije koja je trajala oko sat vremena i dolaska pojačanja NLF-a, režimska jedinica se brzo povukla s tog dijela pogranične pobunjeničke teritorije.

Izvor za opozicionu agenciju Step-News rekao je da su svi prisutni ubijeni snajperima i oružjem opremljenim prigušivačima.

Mudžahid koji je vidio svoje suborce ubijene i zatražio pojačanje, ubijen je nakon kraćih izravnih borbi.

Prilikom upada u punkt El-Enkavi stradao je i jedan režimski poručnik iz Homsa koji je stao na minu.

Izvor je rekao da su tijela šehida jutros izmještena s tačke i da im je klanjanja dženaza, kao i da je u toku proces jačanja i širenja punkta El-Enkavi.

Video: Tijela ubijenih mudžahida i njihovo prebacivanje do južnog Idliba

Sve mudžahidske i opozicione grupe u Idlibu najavile su koordiniranu osvetu u vidu artiljerijskih udara i ingimasi napada.

Važno je napomenuti kako se punkt i istoimeno selo El-Enkavi nalaze na periferiji visoravni El-Ghab, a u neposrednoj blizini, na istočnoj strani, je nekoliko rovova NLF-a i Tahriru-Šama, dok je na zapadnoj strani selo El-Amqija koje kontrolira režim.

U vezu s posljednjim napadom se također dovodi i libanonski šiijski Hizbullat.

Ummet Press

Komentariši