14.7 C
Sarajevo
Utorak, 28 Septembra, 2021

Sirija: Turski avioni bombardovali YPG, borci FSA se spremaju da iz Turske uđu sjevernu Siriju

Jedinice Slobodne sirijske vojske (FSA) objedinjene u Nacionalnu armiju (NA) će biti udarna pesnica turske vojne ofanzive protiv kurdskih milicija na sjeveru Sirije, tvrdnja je analitičara.

”Turske oružane snage, zajedno sa sirijskom Nacionalnom armijom, upravo su pokrenule operaciju “Izvor mira” protiv terorista PKK/YPG-a i ISIL-a na sjeveru Sirije. Naša misija je spriječiti stvaranje terorističkog koridora kod naše južne granice i donijeti mir tom području”, izjavio je turski predsjednik Erdogan.

Nacionalna armija ća u bitku ući s oko 5.000 boraca od kojih će jedan dio udariti na frontu Manbidž dok će ostatak biti transportovan do gradova Tel Abyad, Kobani i Ras al-Ayn

Prisjećanja radi, Nacionalna armija je tokom kampanje odbrane Idliba od alevijsko-ruske ofanzive poslala svega 800 boraca te je bila dio i prethodne dvije turske intervencije u Siriji poznatije kao ”Eufratov štit” i ”Maslinova grančica”.

Vojna operacija je službeno otpočela u srijedu kada su turski ratni avioni izveli niz zračnih udara na kurdske položaje diljem sjeverne Sirije.

Kako se navodi, ratni avioni su bombardirali ciljeve u selima Aluk, Mustel, Esadiye, Fender i Husan te zračnu bazu Rami u blizini mjesta Ayn Isa.

Kurdske snage na nekim mjestima pale gume kako bi turskim ratnim avionima smanjili vidljivost.

U toku su i artiljerijski napadi na sirijski grad Tel Abyad, koji se nalazi naspram turskog Akcakalea.

Turska planira da od kurdske prisutnosti očisti 480 kilometara teritorija duž sirijsko-turske granice gdje bi naselila najmanje 2 miliona sirijskih izbjeglica.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes