6 C
Sarajevo
Srijeda, 21 Septembra, 2022

Sirija: Turska vojska rasporedila tenkove kod grada Tel-Abyada

Turska vojska u nedjelju je rasporedila tenkove i topove blizu grada Tel Abyada u sirijskoj pokrajini Rakka, nekoliko sati nakon najave turskog predsjednika Erdogana da otpočinje ofanziva protiv kurdskih milicija (YPG-PKK) istočno od Eufrata.

Artiljerija je postavljena u mjestu Akcakale, na sirijsko-turskoj granici, odakle će granatirati Tel Abyad te okolna kurdska uporišta, piše turski list Yeni Shafak.

U izvještajima se navodi da je turska vojska pojačala aktivnosti i patrole u pograničnom području sa Sirijom. Objaviljene su fotografije koje prikazuju tenkove i topove raspoređene duž granice sa Sirijom, te nova utvrđenja i barikade.

Kurdska milicija YPG prekinula je telekomunikacije u Tel Abyadu i cijelom sjevernom dijelu Rakke, šaljući pojačanja na granicu s Turskom.

Turska se priprema započeti veliku bitku protiv položaja zaštitne milicije istočno od Eufrata s ciljem da uspostavi ”sigurnu zonu” gdje će smjestiti sirijske izbjeglice, nakon kolapsa pregovora sa Sjedinjenim Američkim Državama.

U turskoj ofanzivi protiv YPG-a će učestvovati i Slobodna sirijska vojska (FSA) čije se trupe sada nalaze pod komandom Ministarstva odbrane opozicijske privremene vlade.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes