6 C
Sarajevo
Srijeda, 21 Septembra, 2022

Sirija: Turska vojska napreduje, Izrael oštro osudio tursku ‘invaziju’

Turska je objavila da su njene snage drugog dana ofanzive na kurdsku miliciju u Siriji osvojile zacrtana područja, nakon što je povlačenje američke vojske pokrenulo novu opasnu fazu u osmogodišnjem sukobu u toj bliskoistočnoj zemlji, objavila je Hina.

“Naše herojske specijalne jedinice koje učestvuju u operaciji ‘Izvor mira’ nastavljaju napredovati istočno od Eufrata”, objavilo je na Twitteru Ministarstvo odbrane Turske.

“Zacrtane mete su osvojene”, saopćilo je kasnije Ministarstvo.

CNN Turk objavio je videosnimak na kojem se vidi kako kran uklanja betonski zid s granice, a specijalne snage prolaze.

Agencija Tanjug, pozivajući se na AP, navodi da su jedna devetomjesečna beba i jedan civil turske nacionalnosti stradali kada su Kurdi otvorili vatru iz minobacača sa sjevera Sirije na turske pogranične gradove, saopćili su zvaničnici i dodali da je u tim napadima povrijeđeno najmanje 46 osoba.

U saopćenju koje prenosi AP navodi se da je stradala beba bila sirijske nacionalnosti. Najmanje pet turskih pograničnih gradova našlo se na udaru minobacačke vatre od srijede.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je od početka operacije “Izvor mira” neutralizirano najmanje 109 “terorista”, najavivši nastavak operacije do konačnog sloma “terorističke prijetnje”, prenijela je Anadolija.

Netanyahu oštro osudio tursku ‘invaziju’ u Siriji

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je oštro osudio “invaziju” turskih snaga na sjeveroistoku Sirije i upozorio na moguće “etničko čišćenje” Kurda u tom području.

“Izrael oštro osuđuje tursku invaziju kurdskog područja u Siriji i upozorava na etničko čišćenje Kurda”, naveo je Netanyahu u saopćenju i dodao da je Izrael spreman pružiti Kurdima “humanitarnu pomoć”.

U Izraelu, ključnom savezniku Washingtona, američko povlačenje i turska ofanziva izazivaju zabrinutosti, prenosi Hina.

Neki komentatori razmatraju mogućnost da Sjedinjene Američke Države napuste Izrael i strahuju da bi kratkoročno ta turska ofanziva omogućila Iranu, zakletom neprijatelju Izraela, da pojača svoje pozicije u Siriji, gdje podržava vlast Bashara al-Assada.

Benjamin Netanyahu je u vrlo napetim odnosima s turskim predsjednikom Recepom Tayipom Erdoganom, gorljivim zaštitnikom palestinskog pitanja

Ayelet Shaked, predsjednica izraelske partije Yamina (Desno) pozvala je ranije na osnivanje kurdske države, tražeći od zapadnih zemalja da podrže Kurde, protiv kojih je turska vojska na sjeveru Sirije započela ofanzivu.

U postu na Facebooku, ona je napisala da bi formiranje države Kurda u interesu Izraela i SAD-a, kao i sigurnosti i stabilnosti regije.

„Naša sjećanja nam bude revolt protiv nasilja usmjerenog na drugi narod. Takvo je i tursko nasilje usmjereno na kurdski narod na sjeveru Sirije“, napisala je bivša ministrica pravde Izraela, prenosi Times of Israel.

„Morali bismo pozvati osnivanje kurdske države koja bi odvojila Iran od Turske, one koja bi bila prijateljska prema Izraelu“, navela je.

U srijedu, turska vojska na sjeveru Sirije je pokrenula operaciju protiv kurdskih snaga, nakon što je američki predsjednik Donald Trump odlučio povući vojsku SAD-a iz te zone.

Agencije

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes