15.5 C
Sarajevo
Četvrtak, 22 Jula, 2021

Sirija: Turska se u Idlibu suočava s novim neprijateljem

Tri nove tajnovite jedinice, čiji ideološki pravac nije potpuno jasan i o njemu se špekuliše, pojačale su napade na turske snage u regiji Idliba.

Hurrasu-Din koji se prošle godine istakao kao glavni protivnik prisutnosti turskih snaga u Idlibu nije umiješan u ove događaje, kao ni kavkaski borci skoncentrirani u Džisru-Šhughuru i Latakiji.

Međutim, tajnovita jedinica koja se naziva “Brigada Hattab el-Šišani” preuzela je odgovornost za ukupno tri napada na turske vojnike tokom patrola duž autoceste M4. Jedinica je tada kritizirala glavne džihadske grupe u regiji zbog nezaustavljanja tih patrola.

Jedinica se pozivala na osnivače El-Kaide a borce Tahriru-Šama nazvala otpadnicima.

Međutim, 27. augusta prošle godine pojavila se nova jedinica pod nazivom “Ensar Ebu Bekr es-Siddik” koja je izvela napad autobombom u blizini turske postaje u Džisru-Šhughuru.

U drugom napadu iste jedinice 9. septembra kod grada Arihe ubijen je jedan a ranjen drugi turski vojnik.

16. januara ove godine, ova jedinica izvela je napad na rijetku poziciju turskog snajperskog odreda, a da ironija bude veća, ovaj snajperski odred nalazi se na prvoj liniji protiv Assadovog režima u zapadnom Halepu. Tri turska vojnika bila su povrijeđena.

Ova jedinica je prije dva dana također ubila jednog turskog vojnika u bazi turske vojske u gradu Binnišu. Napad je izveden pomoću snajpera, a kao razlog je naveden incident u kojem je tursko oklopno vozilo navodno pregazilo jednog Sirijca na autocesti Kafr-Lusin – Bab El-Hava.

I, treća jedinica pod nazivom “Abdullah ibn Unejs” granatirala je jedno od sjedišta turske vojske 4. i 5. januara.

8. januara jedinica je izvela napad na punkt Tahriru-Šama te je pritom ubija jednog i ranila dvojicu boraca te džihadske grupe.

Jedinica je u proglasu najavila još sličnih napada, nazivajući Tahriru-Šam otpadnicima i Ebu Muhammeda Dževlanija “Allahovim neprijateljem”.

Shodno onome što se za sada zna, radi se o tri nove gulatske struje, odnosno o “pokajnicima” iz IDIŠ-a koji su se razočarali u raširenost zuluma i špijunaže u redovima IDIŠ-a, ali isto tako ne prihvataju Hurrasu-Din jer ih smatraju preblagim dok istovremeno tekfire Tahriru-Šam.

Oni pokušavaju da se ujedine sa još nekim gulatima u Idlibu i naprave veću frakciju.

Važno je napomenuti kako su oni u manjini i u najgorem slučaju ih ima najviše 150, što je opet dovoljno da se napravi velika pometnja.

Ovi gulati ne učestvuju u borbama protiv režima i ne čuvaju ni jednu kontrolnu tačku, već strogo učestvuju u pometnji sigurnosne situacije u Idlibu.

Turska je do sada činila sve da izbjegne otvoren konflikt s džihadskim grupama u regiji, koordinirajući svoje korake s centralnom komandom Tahriru-Šama. Iako Turska HTŠ smatra terorističkom skupinom, tretira je kao “razumnu”.

Najnoviji napadi na turske vojnike ne pogoduju nikom u Idlibu, posebno ne HTŠ-u, jer su tri pomenute gulatske jedinice postigle kontraefekat, Turska na ove napade reagira dopremanjem dodatnih snaga a to umanjuje dominaciju i sposobnost manevrisanja HTŠ-a kojeg narod smatra odgovornim za održavanje sigurnosti i stabilnosti regije.

Tahriru-Šam navodno priprema širu raciju zbog odmazde za napad na njihove punktove i najavu eskalacije koja pogoduje Assadovom režimu.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes