Sirijske opozicione snage u nedjelju i ponedjeljak dobile su veliku količinu naoružanja od Turske kako bi bile efikasnije u odbijanju napada Assadovog režima i Rusije na regiju Idliba te pokrenule protuofanzivu na Sarakib i El-Eiss.

Deseci vozila APC i stotine lansera protuoklopnih projektila TOW stigli su kao pomoć pobunjenicima Nacionalnog fronta (NLF). Prema aktivistima, NLF je, uz odobrenje turske strane, oružje podijelio s brigadama Tahriru-Šama budući da je taj vojni savez dominantan u južnom Halepu i istočnom Idlibu.

Tahriru-Šam (HTŠ) dobio je i tone municije, a jedan od pripadnika podijelio je fotografiju na kojoj se vidi nekoliko poredanih APC vozila navodno stacioniranih blizu mjesta Nejrab. Na jednom vozilu nalazi se zastava HTŠ-a.

FOTO

Ratni posmatrači ovo vide kao početak nove faze u odnosima Turske i Rusije. Rusija je prevarila Tursku pričama o ”zonama deeskalacije” i mirovnim dogovorima a onda je svim snagama napala sve opozicijske teritorije od kojih je samo ostao Idlib i dio Halepa.

Novo slanje oružja sirijskim pobunjenicima (posljednja velika isporuka bila je 2016. godine pred bitku za Halep) poruka je Rusiji da ne ide zapadno od autoputa M5.

Prema prognozama, Rusija namjerava podržati snage Assadog režima u prodoru od El-Eissa do tursko-sirijskog graničnog prijelaza Atma čime bi Idlib i Zapadni Halep bili presječeni.

MAPA

Ummet Press