Sirijski džihadski savez Hay'at Tahrir-Šam (HTŠ-Tijelo za oslobođenje Šama) navodno se usprotivio uspostavljanju novih kontrolnih tačaka turske vojske u pokrajini Idlib, izvijestili su lokalni mediji i aktivisti.

Mreža Nidaa-Surija piše kako je Turska planirala uspostaviti ukupno četiri nove vojne kontrolne tačke: jednu u području Nejrab istočno od grada Ariha, drugu u oblasti zapadno od Arihe, treću u Džisru-Šhughuru i četvrtu u blizini mjesta Mastouma jugozapadno od Idliba.

Tahriru-Šam koji kontroliše većinu pokrajine usprotivio se nakon što je postalo očigledno da prisutnost turskih tačaka ne znači ništa te kako im ne ide u korist u tekućim bitkama sa snagama sirijskog režima.

Turska vojska je u zadnje dvije godine uspostavila ukupno 12 tačaka na obodima pokrajine Idlib, ali je sirijski režim uz podršku Rusije nastavio zračne i kopnene napade.

Nedavno je zabilježen zanimljiv slučaj gdje su snage sirijskog režima zaobišle tursku vojnu tačku i bazu u Moreku te nastavile prodor oko grada Han-Šejhuna, dok je nekoliko turskih vojnika stradalo u granatiranju koje je došlo s režimske strane, no reakcije iz turske vojske nije bilo. Turska tačka još uvijek se nalazi u Moreku odnosno sada već na teritoriju sirijskog režima.

Neimenovani opozicijski vojni izvor naglasio je kako je Tahriru-Šam zaprijetio turskim snagama ukoliko se nove tačke pokušaju uspostaviti bez njihove saglasnosti smatrajući kako Turska ne pridaje potreban značaj Idlibu u svjetlu nastavka pregovora s Rusijom o budućnosti regije. Ipak, turska vojska ima potrebnu saglasnost da ojača već uspostavljene tačke zbog čega je prethodnih dana ušlo nekoliko novih konvoja s vozilima i vojnom opremom.

Grupa starijih oficira turske vojske prošle sedmice izviđala je teren u području oko autoceste Halep-Damask i Halep-Latakija, a kako bi odredili lokacije za nove tačke.

Tahriru-Šam kao glavna vojna pobunjenička komponenta u sjeverozapadnoj Siriji gubi strpljenje, posebno zbog turskog pritiska da se raspusti, a netrpeljivost između turske granične straže i izbjeglica u kampu Atmah’ je sve očiglednija.

Ummet Press