Sirija: Tahriru-Šam u kontranapadu povratio izgubljene položaje

Prije nekoliko trenutaka otpočeo je kontranapad Tahriru-Šama na zapadu pokrajine Hama. U operaciji je vraćeno strateško selo Tell Osman kod grada Qalaat al-Mudiqa.

Tahriru-Šam je stabilizirao liniju koju brani Džejšul-Izza južno od grada Kafr Nbudeh te je povratio sela Al-Bana i Al-Janabra, a front Džebhetu-Watanija vrši intenzivna granatiranja vojnog kampa Bridej i ruske zračne baze Hmejmin u Latakiji.

Lokalni izvori navode da su mudžahidi zarobili dva tenka i jedan oklopni buldožer u selu Tell Osman.

Broj vojnika i militanata Assadovog režima koji su danas poginuli iznosi 77, a deseci povrijeđenih nalaze se u centralnoj bolnici u Hami.

Opozicijski izvori sugeriraju kako Assadov režim namjerava preuzeti stratešku autocestu M5 koja povezuje Halep i Damask a koja prolazi kroz Idlib. Plan je da se navodno snage probiju u grad Kafr Nbudeh a potom da se povežu sa snagama koje bi trebale napasti iz pravca Ebu Zuhura čime bi se kompletna poubunjenička sjeverna Hama te gradovi Han-Šejhun i Maraat al-Numan stavili pod opsadu.

Ovim je ozvaničen krah svih mirovnih pregovora, a turska vojska koja na rubovima Idliba posjeduje osmatračke tačke ne poduzima ništa konkretno. Ipak, Turska je mjesecima zavlačila Rusiju te je kupila dovoljno vremena da se savez Tahriru-Šam i front Džebhetu-Watanija reorganiziraju, popune i naoružaju odnosno da se pripreme na bitku.

Uskoro više…

Komentariši