Pripadnici sirijskog džihadskog saveza Tahriru-Šam (HTŠ) uništili su tenk Assadovih režimskih snaga koje su pokušale napredovati na sjeveru pokrajine Latakija.

Tenk T-72 pogođen je navodećim projektilom i tom prilikom je ubijeno i ranjeno nekoliko militanata sirijskog režima, izvijestili su opozicijski izvori koji su dodali da je tom prilikom uništen i jedan buldožer.

Artiljerijski i zračni udari ruske vojske ponovo su pogodili gradove južnog Idliba uslijed čega je povrijeđeno nekoliko civila čime je prekršen tursko-ruski sporazum.

Slobodna sirijska vojska rapidno napreduje protiv Kurda 

Pripadnici Slobodne sirijske vojske (FSA) uz podršku turskih snaga u ponedjeljak su osvojii gotovo 50 sela jugozapadno od grada Tel Abyada.

FSA se tako približila ključnom gradu Ayn Isa i vojnoj bazi 93 Brigada gdje kurdski YPG premješta glavninu snaga i priprema odbranu.

U najnovijim borbama stradalo je oko 30 kurdskih militanta, uključujući i 2 militanta Assadovog režima.

Ofanziva FSA i turske vojske pokrenuta je nakon što se YPG nije povukao iz planirane sigurne zone, 30 kilometara južno od turske granice, iako su se Rusija i SAD obavezali da će se YPG povući u kratkom vremenskom roku.

U međuvremenu, Turska je zatražila od SAD-a da im preda prominentnog kurdskog zapovjednika Mazluma Abdija koji je 90-tih vodio gerilski rat protiv Turske.

Ummet Press