Sirija: Tahriru-Šam odbacio tursko-ruski sporazum nakon što je režim napao jug Idliba

0
937

Sirijski opozicioni vojni savez Tahriru-Šam (HTŠ) iz Idliba objavio je službeni proglas o sporazumu između Turske i Rusije, a nakon što je sporazum više puta prekršen od strane Assadovih i proruskih snaga koje su granatirale Džebelu-Zaviju u okupirale nova dva naselja na jugu pokrajine.


Turska i Rusija nedavno su se dogovorile o prekidu vatre za sjeverozapadnu regiju Sirije nakon vojne kampanje koja je dovela do značajnih teritorijalnih dobitaka za sirijske režimske snage i saveznike, s tim da su pobunjenici vratili neke teritorije zahvaljujući direktnoj turskoj vojnoj potpori.

Međutim, novim sporazumom između Turske i Rusije predviđeno je da režimske snage ostanu na okupiranim teritorijama čime su pogažene prijetnje i zahtjevi turskog predsjednika Erdogana da se režim povuče iza granica dogovorenih u Sočiju 2018. godine. Zapravo, sporazumom je režim učvrstio poziciju, ponajviše zbog autoputa M5. Novi sporazum također je specifičniji od sporazuma iz Sočija u pozivu na uklanjanje ‘terorističkih’ grupa koje je odredilo Vijeće sigurnosti UN-a. To bi uključivalo i Tahriru-Šam, glavnu pobunjeničku grupu u Idlibu i toj oblasti.

Tahriru-Šam izdao je vlastitu izjavu o novom sporazumu između Turske i Rusije, čiji rezime je preveo analitičar Aymenn Jawad Al-Tamimi. Rezime odnosno tačke izjave su:

– Put oružanog otpora i džihada trebao bi se nastaviti, ma koliko cijena bila skupa. Spominjući političku i civilnu upravu na sjeveru, grupa u suštini brani projekt vlade spasa u Idlibu, ali je i prihvatila neke kritike da je usredotočenost na civilnu upravu i upravljanje umanjila neophodne vojne pripreme protiv neprijatelja.

– Grupa odbacuje ideju da se Rusiji može vjerovati kao jamcu dugoročnog primirja, već smatra da Rusija jednostavno radi na tome da ojača sirijski režim. Neće proći dugo dok se ne dogodi nova izdaja (ofanziva) protiv revolucije.

– Sporazum efikasno omogućava Rusiji da bez borbe dobije kontrolu nad područjima (dio sporazuma koji se odnosi na patroliranje dionicom autoceste M4), u vrijeme kada su pobunjeničke grupe ponovno povratile inicijativu.

– Turskoj vladi treba zahvaliti na stavu podrške revoluciji i civilima. No, kompletnost pomoći trebala bi biti u vraćanju raseljenih ljudi u njihove lokalitete (tj. vojno protjerati režim sa okupiranih civilnih ognjišta).

Ummet Press