28.8 C
Sarajevo
Petak, 1 Jula, 2022

Sirija: Tahriru-Šam izveo žestok napad na vojnu bazu ”Deir Meharda” u Hami

Jutros je elitni odred džihadskog saveza Tahriru-Šam izveo žestok napad na stratešku vojnu bazu sirijskog režima u pokrajini Hama.

Borci sastava poznatijeg kao ”crveni odred” ili ”odred smrti” infiltrirali su se u oblast grada Meharda te su napali neprijateljsku vojnu bazu ”Deir Meharda” koja je jedna od najvažnijih režimskih utvrda u oblasti u kojoj su smještena oklopna vozila i operativni centar.

Mediji navode da je napad je otpočeo oko 03:00 sata poslije ponoći tako što je prva grupa Tahriru-Šama napala režimsku poziciju u selu “Šejzer” i eliminisala nekoliko vojnika kako bi odvukla pažnju neprijateljskim snagama od stvarne mete i olakšala prolaz drugoj grupi do nje.

Ubrzo nakon toga, druga grupa je napala bazu “Deir Meharda” te je nakon intenzivnih borbi eliminisano preko 25 režimskih vojnika i oficira. U borbama je ranjeno nekoliko destaka vojnika te je uništeno par teških oklopnih vozila.

Tokom napada život su izgubila i dva borca Tahriru-Šama.

Nakon operacije čiji cilj je bio eliminirati što veći broj pripadnika neprijateljskih snaga, borci Tahriru-Šama povukli su se na početne pozicije u sjevernoj Hami.

Režimski mediji su u toku dana priznali pogibiju 5 oficira i nekoliko vojnika.

Pored nanošenja velikih gubitaka režimskoj vojsci, ovaj napad se sam po sebi smatra pobjedom s obzirom da su pobunjenici uspjeli ući u dubinu režimskog teritorija prolazeći pri tome kroz nekoliko važnih odbrambenih linija.

Napad je došao nekoliko dana nakon što je Ebu Halid Šami, istaknuti vojni komadant i vojni glasnogovornik Tahriru-Šama, zaprijetio Rusiji i sirijskom režimu te najavio nove operacije.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes