11 C
Sarajevo
Petak, 26 Novembra, 2021

Sirijski pobunjenici vratili kontrolu nad ključnim naseljem na jugoistoku Idliba

Tahriru-Šam (HTŠ) i savezničke brigade iz redova pobunjeničkog fronta Džebhetu-Watanija (NLF) u srijedu su vratili kontrolu nad naseljem Mušejrifa, objavili su službeni vojni izvori.

Ključno naselje smješteno na jugoistoku Idliba režimske milicije uspjele su osvojiti u širem napadu koji je otpočeo 14. novembra, a koji je primarno obuhvatio nekoliko pozicija oko Mušejrife.

Pobunjenički protunapad predvodio je HTŠ koji je uništio jedan režimski oklopni buldožer te zarobio tenk, a procjene su da je režim izgubio blizu 30 militanata.

Video reportažu nakon vraćanja Mušejrife napravio je turski novinar AbduSamed Dagul (link ispod).

U četvrtak ujutro režimske milicije pokušale su otvoriti drugi front napadajući selo Zurzur ali je pretrpjele fatalne gubitke u ljudstvu uslijed pobunjeničkog granatiranja.

Aktivisti napominju kako posljednji režimski kopneni napadi vjerovatno znače da je počela druga faza ofanzive na Idlib. U ovoj fazi navodno je cilj preuzeti regiju istočno od autoputa M5 (Halep-Damask), a napadi su obnovljeni u vrijeme dok se većina snaga Slobodne sirijske vojske nalazi na sjeveru Rakke odnosno u tekućoj turskoj ofanzivni protiv kurdskog YPG-a.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes