Sirija: Tahriru-Šam aktivirao sve sektore i ostvario snažnu saradnju sa ostalim grupama

Vojna kampanja sirijskog režima vođena krajem 2017. i početkom 2018. godine teško je iscrpila sirijski džihadski savez Tahriru-Šam budući da se uglavnom on ozbiljno posvetio suprotstavljanju kampanji. Tahriru-Šam je tokom svega nekoliko mjeseci izgubio preko 600 dobrih boraca, a najmanje 3.000 je bilo ozlijeđeno ili paralizirano.

Kampanja odnosno ofanziva je došla usred međusobnih tenzija, tako da ostale grupe nisu htjele uzeti učešče u odbrani Istočne Hame i Ebu Zuhura. Međutim, danas, situacija je mnogo bolja, Tahriru-Šam, Džejšul-Izza, Hurrasu-Din i krovni savez Džebhetu-Watanija jednoglasni su po pitanju odbrane onog što se naziva posljednjim bastionom islama i narodnog ustanka u Siriji – regije Idlib.

Izvještaji govore da je Tahriru-Šam aktivirao sve sektore, proglasio mobilizaciju i podijelio vojsku na 5 brigada: Brigada Ebu Bekr es-Siddik, Brigada Omer bin Hattab, Brigada Osman bin Affan i Brigada Ali ibn Talib. Broj boraca ove četiri brigade iznosi 6.000, a tu su još i specijalne snage Quwat-Nuhbe koje broje oko 1500 boraca, kao i najmanje 8 mudžadžirskih jedinica od kojih je najveća Turkistanska Islamska Partija (TIP).

Kako bi se osujetio svaki režimski kopneni napad na Idlib mudžahidske grupe su proteklih dana poslale najmanje 15 vojnih konvoja.

 Ummet Press

Komentariši