Petak, 21 Februara, 2020
Naslovnica Vijesti Sirija Sirija: Snaga korpusa Fejleku-Šam rapidno porasla

Sirija: Snaga korpusa Fejleku-Šam rapidno porasla

Blizu 30 bivših brigada i bataljona pokreta Nuruddin-Zinki i Ahraru-Šam prije nekoliko dana organizovano je se priključilo opozicijskom korpusu Fejleku-Šam (Korpus Šama/Šamska Legija) čime se njegova snaga gotovo udvostručila.

Brigade Suvvariš-Šam, Bajrakul-Islam, Ketaibul-Indžara, Ensaru-Sunna, Ahraru Daretul-Izza i drugi su ulaskom u Fejleku-Šam odabrali alternativu priključenju snagama džihadskog saveta Tahriru-Šama ili preseljenju u Afrin.

Broj boraca brigada i bataljona koje su ušle u Fejleku-Šam se procjenjuje na oko 3.000 čime se snaga korpusa gotovo udvostručila u sjeverozapadnoj sirijskoj regiji Idlib.

Ovakav razvoj događaja u potpunosti odgovara Turskoj koja podržava Fejlek, ali i savezu Tahriru-Šam koji je tokom sastanaka sa vođama Fejleku-Šama izrazio želju da vrati svo teško naoružanje raštrkanim Zinkijevim brigada ukoliko ih Fejlek okupi pod svoju komandu.

Ebu Muhammed el-Dževlani, generalni lider Tahriru-Šama, u svom zadnjem intervjuu signalizirao je sporazum sa Turskom i saradnju sa ostalim grupama na terenu.

”Vojnici bilo koje skupine s kojom smo se do sada borili mogu se pridružiti bilo kojoj drugoj postojećoj grupi, ne moraju se pridružiti Tahriru” izjavio je Dževlani.

Fejleku-Šam je ozbiljna oružana grupa koja godinama uspješno balansira između džihadske i nacionalne komponente sirijske pobune. Korpus efektivno sarađuje sa obje komponente, ne sukobljava se s njima te u unutarnjim borbama obično bude posrednik.

https://www.youtube.com/watch?v=5pvenBHQjSM

Za Tahriru-Šam ovaj korpus čija snaga rapidno raste je možda ključan u uspostavi buduće jedinstvene vlasti u sjeverozapadnoj Siriji te smanjenju stalnog pritiska iz Turske.

Ummet Press

Must Read

SAD upozorava: Turska i Rusija vrlo blizu velikom sukobu

Rusija i Turska na rubu su oružanog sukoba u Siriji, upozorava Pentagon, dok je izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju govorio o novoj neizbježnoj eskalaciji,...

Erdogan zaprijetio: Turska operacija u Idlibu neizbježna

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu je izjavio kako su pregovori s Rusijom o sjeverozapadnoj sirijskoj regiji Idlib daleko od ispunjenja turskih zahtjeva te upozorio kako...

U američkom zračnom napadu u Afganistanu ubijeno osmero djece

Najmanje 11 osoba poginulo je u zračnom napadu snaga NATO-a na području Herata, na zapadu Afganistana, izvještavaju globalni mediji.Predsjedavajući Pokrajinskog vijeća Herata Mahdi Hadid potvrdio je...

UN pozvao na primirje u Idlibu i zaustavljanje najveće humanitarne katastrofe 21. stoljeća

Ujedinjene nacije pozvale su na uspostavu primirja u sirijskoj regiji Idlib u kojoj je od početka decembra prošle godine raseljeno 900.000 ljudi i u...

Video: Assadove snage napreduju uz podršku Rusije

Humanitarne organizacije upozorile su na pogoršanje uvjeta raseljenih Sirijaca, koji su bili prisiljeni napustiti domove zbog ofanzive na pokrajinu Idlib.Poručuju kako bi njen nastavak...

POPULARNO ZADNJIH 7 DANA