Petak, Oktobar 11, 2019
Naslovnica Vijesti Sirija Sirija: Snaga korpusa Fejleku-Šam rapidno porasla

Sirija: Snaga korpusa Fejleku-Šam rapidno porasla

Blizu 30 bivših brigada i bataljona pokreta Nuruddin-Zinki i Ahraru-Šam prije nekoliko dana organizovano je se priključilo opozicijskom korpusu Fejleku-Šam (Korpus Šama/Šamska Legija) čime se njegova snaga gotovo udvostručila.

Brigade Suvvariš-Šam, Bajrakul-Islam, Ketaibul-Indžara, Ensaru-Sunna, Ahraru Daretul-Izza i drugi su ulaskom u Fejleku-Šam odabrali alternativu priključenju snagama džihadskog saveta Tahriru-Šama ili preseljenju u Afrin.

Broj boraca brigada i bataljona koje su ušle u Fejleku-Šam se procjenjuje na oko 3.000 čime se snaga korpusa gotovo udvostručila u sjeverozapadnoj sirijskoj regiji Idlib.

Ovakav razvoj događaja u potpunosti odgovara Turskoj koja podržava Fejlek, ali i savezu Tahriru-Šam koji je tokom sastanaka sa vođama Fejleku-Šama izrazio želju da vrati svo teško naoružanje raštrkanim Zinkijevim brigada ukoliko ih Fejlek okupi pod svoju komandu.

Ebu Muhammed el-Dževlani, generalni lider Tahriru-Šama, u svom zadnjem intervjuu signalizirao je sporazum sa Turskom i saradnju sa ostalim grupama na terenu.

”Vojnici bilo koje skupine s kojom smo se do sada borili mogu se pridružiti bilo kojoj drugoj postojećoj grupi, ne moraju se pridružiti Tahriru” izjavio je Dževlani.

Fejleku-Šam je ozbiljna oružana grupa koja godinama uspješno balansira između džihadske i nacionalne komponente sirijske pobune. Korpus efektivno sarađuje sa obje komponente, ne sukobljava se s njima te u unutarnjim borbama obično bude posrednik.

Za Tahriru-Šam ovaj korpus čija snaga rapidno raste je možda ključan u uspostavi buduće jedinstvene vlasti u sjeverozapadnoj Siriji te smanjenju stalnog pritiska iz Turske.

Ummet Press

Must Read

Sirija: Turska vojska napreduje, Izrael oštro osudio tursku ‘invaziju’

Turska je objavila da su njene snage drugog dana ofanzive na kurdsku miliciju u Siriji osvojile zacrtana područja, nakon što je povlačenje američke vojske...

Proglas talibana povodom 18. godina od invazije: Naši heroji su neprobojni zidovi

''Prije osamnaest godina Sjedinjene Američke Države su pod lažnim izgovorima i bez ikakvog odgovarajućeg opravdanja pokrenule invaziju na našu domovinu.Američki okupatori iskoristili su napad...

Ministarstvo odbrane: Turske snage ušle u Siriju

Turske snage ušle su u srijedu navečer u Siriju, istočno od rijeke Eufrat, nakon što je počela operacija protiv kurdskih snaga, saopćilo je tursko...

Afganistan: 15 američkih vojnika ubijeno i ranjeno u teškom okršaju s talibanima u Ghazniju

U teškoj zasjedi u koju je upao zajednički vojni konvoj američke i afganistanske vojske stradalo je najmanje 10 američkih vojnika, dok je 5 ranjeno,...

Sirija: Turski avioni bombardovali YPG, borci FSA se spremaju da iz Turske uđu sjevernu Siriju

Jedinice Slobodne sirijske vojske (FSA) objedinjene u Nacionalnu armiju (NA) će biti udarna pesnica turske vojne ofanzive protiv kurdskih milicija na sjeveru Sirije, tvrdnja...

POPULARNO ZADNJIH 7 DANA