Sirija: Snaga korpusa Fejleku-Šam rapidno porasla

fejlek

Blizu 30 bivših brigada i bataljona pokreta Nuruddin-Zinki i Ahraru-Šam prije nekoliko dana organizovano je se priključilo opozicijskom korpusu Fejleku-Šam (Korpus Šama/Šamska Legija) čime se njegova snaga gotovo udvostručila.

Brigade Suvvariš-Šam, Bajrakul-Islam, Ketaibul-Indžara, Ensaru-Sunna, Ahraru Daretul-Izza i drugi su ulaskom u Fejleku-Šam odabrali alternativu priključenju snagama džihadskog saveta Tahriru-Šama ili preseljenju u Afrin.

Broj boraca brigada i bataljona koje su ušle u Fejleku-Šam se procjenjuje na oko 3.000 čime se snaga korpusa gotovo udvostručila u sjeverozapadnoj sirijskoj regiji Idlib.

Ovakav razvoj događaja u potpunosti odgovara Turskoj koja podržava Fejlek, ali i savezu Tahriru-Šam koji je tokom sastanaka sa vođama Fejleku-Šama izrazio želju da vrati svo teško naoružanje raštrkanim Zinkijevim brigada ukoliko ih Fejlek okupi pod svoju komandu.

Ebu Muhammed el-Dževlani, generalni lider Tahriru-Šama, u svom zadnjem intervjuu signalizirao je sporazum sa Turskom i saradnju sa ostalim grupama na terenu.

”Vojnici bilo koje skupine s kojom smo se do sada borili mogu se pridružiti bilo kojoj drugoj postojećoj grupi, ne moraju se pridružiti Tahriru” izjavio je Dževlani.

Fejleku-Šam je ozbiljna oružana grupa koja godinama uspješno balansira između džihadske i nacionalne komponente sirijske pobune. Korpus efektivno sarađuje sa obje komponente, ne sukobljava se s njima te u unutarnjim borbama obično bude posrednik.

Za Tahriru-Šam ovaj korpus čija snaga rapidno raste je možda ključan u uspostavi buduće jedinstvene vlasti u sjeverozapadnoj Siriji te smanjenju stalnog pritiska iz Turske.

Ummet Press

Komentariši