15.5 C
Sarajevo
Petak, 27 Maja, 2022

Sirija: Pro-turske pobunjeničke snage dobile dozvolu da se uključe u borbe

Dio Slobodne sirijske vojske (FSA) koji ima punu podršku Turske ušao je na područje Idliba kako bi se suprotstavio najnovijoj vojnoj kampanji sirijskog režima, Irana i Rusije.

Pobunjeničke grupe Džebhetu-Šamijja (Šamski front) i Ahraru-Šerkijja (Oslobodioci istoka) koji se nalaze u regijama Sjeverni Halep i Afrin poslali su konvoje pomoći u Idlib i Hamu, dok Divizija Hamza granatira šiijske gradove Nubul i Zahraa.

Navodno se radi o nekoliko stotina boraca koji će uzeti učešće u odbrani fronta u Hami te kontraofanzivi koja bi trebala biti pokrenuta početkom narednog mjeseca.

Važno je napomenuti kako sirijske pobunjeničke i džihadske snage već uspijevaju zaustaviti kopnene režimske napade, a dolazak grupa koje imaju podršku Turske će im dodatno povećati mogućnosti.

Ovo ukazuje na razilaženja a moguće i novo zahlađenje odnosa između Turske i Rusije koji su potpisnici mirovnog sporazuma o deeskalaciji. Rusija je prekršila prethodno potpisane sporazume iz Astane i Sočija, a zbog izbjegličkog talasa Turska nema izbora osim da vojno podrži zaustavljanje ofanzive na Idlib.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes