12.9 C
Sarajevo
Petak, 7 Maja, 2021

Sirija: Previranja između komandanata Tahriru-Šama, Džejšul-Izza ustaje na noge

Jedan od prominentnih vojnih zapovjednika sirijskog saveza Tahriru-Šam (HTŠ), Ebu Abed el-Eššida, objavio je video obraćanje u kojem je optužio vodsvo za korupciju i loše upravljanje džihadom, objavili su aktivisti.

Ebu Abed koji je u savezu obnašao funkciju vojnog zapovjednika (jedan od glavnih 5) te funkciju emira Halepa, optužio je Tahriru-Šam za loše upravljanje resursima, koruptivne aktivnosti, neisplaćivanje plata borcima, stvaranje trgovinskog monopola u nekim sektorima kao i loše upravljanje cjelokupnim džihadom.

Ebu Abed koji je bio poprilično lojalan, čak i tokom međusobnih tenzija odnosno borbi protiv frakcija Džundul-Aksa, Ahraru-Šam i Nurudin-Zenki, pozvao je na pobunu unutar saveza.

Foto; Ebu Abed

Visoki šerijatski pravnik Tahriru-Šama, Ebu Feth Fergali, optužio je Ebu Abeda za klevetu, podsticanje podjele i širenje fitne u kritičnim trenucima za Idlib.

Tahriru-Šam odlučio je poslati Ebu Abeda na vojni sud te ispitati njegove tvrdnje i namjere. Također, uhapšen je opozicijski aktivist Ahmed Rahal koji je publicirao obraćanje Ebu Abeda te mu, navodno, pomogao.

Glasnogovornik sigurnosnog odjela HTŠ-a Ubejd Salih rekao je kako je Rahal umiješan u aktivnosti podjele mudžahida te da će biti ispitan.

Savez je u međuvremenu uspostavio i Nadzorni odbor koji će se baviti pitanjima korupcije.

Obraćanje Ebu Abeda došlo je u kriznoj situaciji odnosno u vrijeme kada režim pokreće ofanzivu na grad Maraat al-Numan. Kritike spomenute u obraćanju mogle bi također biti rezultat aktuelnog turskog pritiska na HTŠ da se rasformira i potčini opozicijskom Nacionalnom frontu (NLF), što je komanda HTŠ-a ranije odbila.

Džejšul-Izza iznova ustaje na noge

Vođa sirijske pobunjeničke grupe Džejšul-Izza, Ebu Muhammed Džemil es-Salih, pregrupisao je snage nakon što je grupa bila teško oštećena u bitci za Hamu.

Komandni centar sada je uspostavljen u okolici Maraat al-Nu'mana, a grupa pokušava uz pomoć NLF-a zadužiti nova oklopna vozila budući da su gotovo svi resursi potrošeni prije nešto manje od dva mjeseca.

Iako Džejšul-Izza sada ima jako ograničene mogućnosti, njena aktivnost i uključenost u odbrani regije će pojačati opozicijske izglede u nadolazećoj bitci za najveći grad južnog Idliba – Maraat al-Numan.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes