Uslijed porasta napetosti i kratke eskalacije između sirijske opozicione grupe Tahriru-Šam (HTŠ) i turske vojske, predstavnici ove dvije strane započeli su pregovore u kampu Mastuma u Idlibu.

”Pregovori između HTŠ-a i turske vojske odvijaju se u kampu Mastuma u blizini Idliba, a regija Nejrab čeka ishod pregovora” objavila je mreža Idlib Post.

”Pregovori su počeli, razlike su navodno velike. HTŠ će teško prihvatiti realnost u Idlibu i pokušava spriječiti početak kraja (grupe). Izvori govore kako se Dževlani uputio na razgovore u Mastumi”, rekao je turski novinar Ömer Özkizilcik.

U narednim danima će se vjerovatno znati ishod pregovora. Izvještaji govore da je HTŠ dovezao tenkove kod Nejraba.

Prisjećanja radi, pripadnici HTŠ-a jučer su, prema pisanju aktivista, kod mjesta Nejrab ATGM projektilom uništili turski buldožer koji je uklanjao nasipe na autoputu M4 kojim treba proći zajednička patrola turske i ruske vojske. Turska vojska potom je granatirala ATGM bazu i minobacačku postaju HTŠ-a te ubila dva pripadnika grupe.

Činjenica je da je Turska sporazumom s Rusijom zaustavila ofanzivu sirijskog režima na Idlib, ali o tačkama sporazuma nije razgovarala s opozicionarima, posebice s HTŠ-om koji je dominantan u sjeverozapadnoj Siriji.

HTŠ se protivi glavnoj tački tog sporazuma, a to je da ruske snage patroliraju autoputem M4 koji je duboko u pobunjeničoj teritoriji, jer čak i da HTŠ pristane na turske uvjete, niko ne može garantirati sigurnost turskim a posebno ruskim vojnicima jer u Idlibu operiraju i druge, relativno male, grupe poput Hurasu-Dina koje su neprijateljski nastrojeni i prema Turskoj ali i rivali HTŠ-u.

Ummet Press