15.5 C
Sarajevo
Petak, 27 Maja, 2022

Sirija: Pobunjenički kontranapad privremeno zaustavio režimsku ofanzivu

Pobunjenička operativna soba ”Osvajanje Damaska” u kojoj dominiraju Tahriru-Šam (HTŠ) i Džebhetu-Watanija (NLF) u petak ujutro je pokrenula opsežan kontranapad s ciljem vraćanja kontrole nad prethodno izgubljenim naseljima i pozicijama.

Pobunjenici su do podne oslobodili sela Bab al-Taqa, al-Tunah i al-Sharia te je probijena režimska linija kod grada Kafr Nbuda tako da su uslijedile intenzivne ulične borbe.

Prema lokalnim izvorima borbe unutar grada još uvijek traju, međutim nije ga moguće preuzeti zbog zračnih udara.

Sirijski režim u borbama je izgubio najmanje tri tenka, nekoliko oklopnih vozila, top 57mm, bazu za lansiranje projektila i najmanje 50 vojnika. Izvještaji govore da je u borbama ranjen zloglasni režimski alevijski zapovjednik Zeinul-Abidin, a teško je ranjen i režimski reporter Suhejb Masri.

Glasnogovornik fronta Džebhetu-Watanija (NLF), Naji al-Mustafa, izjavio je da su opozicioni borci iz raznih frakcija koordinirali pokretanje novog napada u petak kako bi ponovno osvojili Kfar Nabudaha.

Sukobi su u toki i režimske snage pretrpjele su gubitke, kazao je u pisanoj poruci.

Po svemu sudeći, kontanapad nije dao željene rezultate ali je svakako privremeno zaustavio režimsku ofanzivu. Ofanziva je u petak trebala pogoditi grad Al-Habit, ali je preduhitrena.

U toku je obostrano granatiranje.

Ummet Press

(Molimo da se pretplatite ili donirate ukoliko želite da ”Ummet Press” nastavi kontinuiran i kvalitetniji rad na polju izvještavanja o aktuelnim temama iz islamskog svijeta)

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes