Četvrtak, Oktobar 10, 2019
Naslovnica Vijesti Sirija Sirija: Pobunjenička Nacionalna armija i Nacionalni front oformili vojsku opozicijskog Ministarstva odbrane

Sirija: Pobunjenička Nacionalna armija i Nacionalni front oformili vojsku opozicijskog Ministarstva odbrane

Sirijska Nacionalna armija (NA) iz Halepa i Nacionalni oslobodilački front (NLF) iz Idliba objedinili su se u jednu vojsku kojom će upravljati Ministarstvo odbrane privremene vlade odnosno sirijska opozicija.

Vojskom će rukovoditi general Salim Idris, a snage će biti podijeljene u 7 korpusa, tri će se nalaziti u Halepu a ostala četiri u Idlibu.

Brigadni general Fatih Hassoun, vođa u NLF-u, rekao je: “Ovo dugoočekivano spajanje korak je prema obrani oslobođenih područja u Idlibu, obalnog područja i Hame.”

O političkom utjecaju ovog spajanja, Fatih je rekao: “Zbog povezanosti Tahriru-Šama (HTŠ) i ”Vlade spasa”, mnoge zemlje se odmiču od podrške civilima u područjima koja drži HTŠ. Stoga, Nacionalni oslobodilački front, koji kontrolira većinu dodirnih točaka s Assadovim snagama, pridružio se sirijskom Ministarstvu odbrane privremene vlade čime će biti prisutan na teritoriju gdje prije nije bio, što će otvoriti vrata upravama gradova i lokalnim vijećima da se pridruže ovoj vladi”.

Fatih je dodao: “Ono što se danas dogodilo veliko je postignuće koje će međunarodnoj zajednici olakšati suočavanje s humanitarnim situacijama i uvjetima u regiji Idlib, nakon što je Rusija pokušala plasirati vijesti da tamo nema umjerenih frakcija.”

U opoziciono Ministarstvo odbrane danas su ušle sve sirijske revolucionarne grupe i brigade, a nisu se pridružile samo grupe Tahriru-Šam, Džejšul-Izza, Hizbul islam el-Turkistan, Hurasu-Din, Ensaru-Din, Ensaru-Tevhid i Ensarul-islam, odnosno sve grupe koje se deklarišu kao džihadske a ne kao revolucionarne.

Odluka o udruženju NLF-a i Nacionalne armije (NA) odnosno ulasku NLF-a u vojsku opozicionog Ministarstva odbrane mogla bi imati negativne posljedice po odnos s HTŠ-om budući da su HTŠ i NA rivali. Ne samo to, NLF je svojom odlukom potkopao legitimitet ”Vlade spasa” u Idlibu te gurnuo HTŠ prema ”tvrdokornim” grupama kao što su Al-Kaidin Hurasu-Din i irački Ensarul-Islam.

Nezavisni učenjaci i posrednici Abdurezzak el-Mehdi, Abdullah el-Muhejsini i drugi nisu objavili svoje stajalište i mišljenje.

Opoziciono Ministarstvo odbrane pod snažnim je utjecajem Turske tako da bi novi eventualni dogovori Turske i Rusije mogli biti lakše sprovedeni, bez odbijanja s pobunjeničke strane.

Ipak, čini se kako je Turska odlučila objediniti NA i NLF u jednu vojsku prvenstveno zbog suočavanja s izbjegličkom i humanitarnom krizom te propagande kako je Idlib uporište terorista čime je Rusija opravdavala zločine u toj pokrajini.

Sirijska opozicijska privremena vlada trebala je biti zamjena za Assadov režim te je godinama djelovala iz svog političkog ureda u Turskoj. Iako godinama nije imala gotovo nikakav utjecaj na terenu, spajanje NA i NLF-a u njeno Ministarstvo odbrane to bi moglo promijeniti.

Ummet Press

Must Read

Ministarstvo odbrane: Turske snage ušle u Siriju

Turske snage ušle su u srijedu navečer u Siriju, istočno od rijeke Eufrat, nakon što je počela operacija protiv kurdskih snaga, saopćilo je tursko...

Afganistan: 15 američkih vojnika ubijeno i ranjeno u teškom okršaju s talibanima u Ghazniju

U teškoj zasjedi u koju je upao zajednički vojni konvoj američke i afganistanske vojske stradalo je najmanje 10 američkih vojnika, dok je 5 ranjeno,...

Sirija: Turski avioni bombardovali YPG, borci FSA se spremaju da iz Turske uđu sjevernu Siriju

Jedinice Slobodne sirijske vojske (FSA) objedinjene u Nacionalnu armiju (NA) će biti udarna pesnica turske vojne ofanzive protiv kurdskih milicija na sjeveru Sirije, tvrdnja...

Meksiko: Preko 5.500 seljana primilo islam na jugu zemlje

Od 1989. godine najmanje 5.500 Meksikanaca prešlo je na islam u južnoj meksičkoj državi Chiapas. Ovo je jako bitno u vrijeme kada je islamofobija...

Talibani: Tvrdnje o pogibiji vođe Al Kaide u Helmandu su lažne

Vođa Al-Kaide na indijskom potkontinentu Asim Umar ubijen je u zračnom udaru afganistanskih i američkih snaga na jugu Afganistana, saopćila je  Afganistanska obavještajna služba."Služba...

POPULARNO ZADNJIH 7 DANA