15.5 C
Sarajevo
Petak, 27 Maja, 2022

Sirija: Pobunjenici pokreću operaciju preuzimanja grada Qalaat al-Mudiq

Nacionalni oslobodilački front za oslobođenje Sirije (NLF) danas je na frontu Tell Hawash uništio bazu za navodeće projektile i tenk T-72 koji pripada snagama Assadovog režima.

NLF također je izvijestio kako je u uspješnom raketnom napadu na vojni kamp Bridej u Hami ubio i ranio veći broj plaćenika povezanih s Rusijom.

Mnogi aktivisti i mediji ovo su protumačili kao početak druge faze pobunjeničkog protunapada kako bi se osvojio grad Qalaat al-Mudiq.

Qalaat al-Mudiq je pao početkom mjeseca uslijed izdaje odnosno dogovora između lokalnih plemenskih starješina i Assadove vojske.

Ovaj grad trenutno je glavno mjesto okupljanja Assadovih snaga, a ukoliko ga pobunjenici ponovo osvoje to bi mogla biti prekretnica i moguće čak da bi pobunjenici nastavili prema gradu Suqylabiyah koji bi otvorio vrata ka selima u istočnoj Latakiji.

Snage džihadsko-pobunjeničke operativne sobe ”Fethu Dimašk” preuzimanjem grada Kafr Nabudah i okolnih naselja povratile su polovinu teritorija kojeg je režim zauzeo u vojnoj ofanzivi na Idlib.

Soba ”Fethu Dimašk” (Osvajanje Damaska) je nasljednica legendarne vojne koalicije Džejš el-Feth.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes