3 C
Sarajevo
Petak, 24 Septembra, 2021

Sirija: Pobunjenici po prvi put u ratu osvojili strateško naselje Hamamijat

Snage Tahriru-Šama, Džebhetu-Watanije i Džejšul-Izze objedinjene u operativnu sobu ”Fethul-Mubin” u četvrtak ujutro osvojili su strateško naselje Hamamijat i lokalno brdo na sjeverozapadu Hame, po prvi put od početka rata u Siriji.

Iako je naselje bilo vrlo utvrđeno, linija je brzo probijena a borbe su trajale nekoliko sati. Glavni napad predvodio je Tahriru-Šam koji je u direktnim borbama izgubio 13 boraca i 1 tenk. Sirijski režim je izgubio oko 40 vojnika i militanata iz elitnih snaga ”Tigar”.

Radi se o značajnoj pobjedi budući da je padom Hamamijata režim izgubio jednu od svojih najutvrđenijih tačaka s koje je slao snage prema gradu Kafr Zita. Sada je otvoren put ka režimskom gradiću Kernaz kojeg je moguće granatirati projektilima kratkog dometa.

Sve ukazuje na to da je ofanziva sirijskog režima i Rusije na Idlib bila potpuni promašaj. Pobunjenici koji su sada pod jednim lancem komande preuzeli su inicijativu u Hami i Latakiji. Važnu ulogu u odbijanju ofanzive odigrala je i Turska koja je naoružala Slobodnu sirijsku vojsku i u ispomoć poslala nekoliko lojalnih brigada iz Halepa.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes