33.8 C
Sarajevo
Petak, 5 Augusta, 2022

Sirija: Pobunjenici još uvijek kontrolišu Han-Šejhun, turska vojska se povukla iz Moreka

Nakon 105 dana ofanzive na Idlib snage sirijskog režima i ruske vojske ove sedmice ostvarile su konkretan i rapidan vojni napredak na sjeveru pokrajine Hama.

Ovog puta, ofanzivu predvode iranska Revolucionarna garda i libanski Hizbullat koji su uspjeli presijeći strateški autoput M5 sjeverno od Han-Šejhuna te ovladati nizom okolnih sela i tačaka.

Iako su režimski i opozicijski mediji izvijestili da su gradovi Han-Šejhun, Latamina, Kafr Zita i Morek napušteni, pobunjenici ih još uvijek kontrolišu.

Izvori bliski oružanoj grupi Tahriru-Šam (HTŠ) koja vodi odbranu Han-Šejhuna tvrde kako su snage se prvobitno taktički povukle u južni dio grada za vrijeme intenzivnog bombardovanja, da bi režimski mediji objavili kako je grad osvojen, što je netačno.

Nadži Mustafa, glasnogovornik Nacionalnog fronta za oslobođenje (NLF) objavio je kako je izvedeno povlačenje s nekih tačaka kako bi se odbrambena linija napravila na drugom mjestu te kako se trenutno izvršava preraspored.

Husam Selameh, viši vođa u NLF-u, rekao je kako ne postoji nikakav dogovor, kako je neprihvatljivo govoriti o izdajništvu te kako je za najnoviji razvoj događaja jednostavno odgovoran Iran koji se uključio u bitku što je na kraju prevagnulo o korist režima.

Pro-turska opozicijska Nacionalna armija (NA) poslala je veći broj vojnika, tenkova i protuoklopnih projetila na kotu Tamani'a na jugu Idliba. U zajedničkom stožeru NA i NLF razmatraju vrijeme i način protunapada.

VIDEO: Pobunjenička jedinica Ensaru-Tevhid kod Han-Šejhuna

Turska vojska na kontrolnoj tački kod grada Moreka povukla se i utaborila blizu autoputa M5 kod grada Maretul-Nu'mana. Turska još uvijek izbjegava direktnu konfrontaciju s Assadovim režimom zbog dogovora s Rusijom.

Prema riječima ruskog ministra Sergeja Lavrova, specijalne snage ruske vojske stigle su na teren u južni Idlib jer, kako kaže, Turska nije ispunila svoju obavezu da uništi Tahriru-Šam.

Nadzorna grupa pri mreži Nidaa-Surija dokumentirala je pogibiju 324 i ranjavanje 485 pripadnika Assadovih snaga i šiijskih militanata samo tokom prve polovine ovog mjeseca. Neprobojni front Kabana u sjevernoj Latakiji još uvijek ostaje veliki problem za Assadov režim budući da se ne može približiti gradu Džisr-Šhughuru.

Teško je prognozirati odvijanje daljnje situacije na sjeveru Hame budući da se umiješala Nacionalna armija koja je dobila zeleno svjetlo od Turske da podrži bliskog saveznika odnosno NFL. Važno je istaknuti kako mudžahidi već gotovo 4 mjeseca odbijaju intenzivne kopnene napade na Idlib i ne treba da bude čudno zašto se prva odbrambena linija urušila.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes