Sirijski Nacionalni oslobodilački front (NLF) danas je se, nakon što su izdajnici, lokalne starješine i uglednici sklopili sporazum pomirenja s režimom, povukao iz grada Qalaat al-Mudiq i još najmanje 5 naselja u visoravni Al-Ghab na zapadu pokrajine Hama.

Pobunjenici su tako nakon manjeg otpora izgubili gotovo 100 kvadratnih kilomentara teritorije što je velika prijetnja gradu Kafr Zita na istoku i naseljima uz autoput 56 na sjeveru Al-Ghaba. Izgubljene pozicije navodno su korištene za granatiranje ruske zračne baze Hmejmin u Latakiji.

Pokret Ahraru-Šam, član NLF-a, čije je Al-Ghab uporište već 7 godina, proglasio je opću mobilizaciju i izdao naredbu da ogranak smješten u Afrinu i sjevernom Halepu dođe u Al-Ghab. Izvještaji govore da je konvoj od oko 800 boraca na putu prema Al-Ghabu.

Pro-turska Divizija Hamza već dva dana zaredom granatira šiijske gradove Nubul i Zahraa u sjevernom Halepu kao odgovor na režimsko bombardovanje Idliba.

U međuvremenu, aktivisti izvještavaju da je danas popodne formirano centralno zapovjedništvo. Sve grupe u Idlibu, Hami i Latakiji bez iznimke nalaze se u operativnoj sobi kojom, kako se čini, rukovodi Tahriru-Šam.

U narednim danima očekuje se šira pobunjenička kontraofanziva usmjerena na Kafr Nbudu i Qalaat al-Mudiq.

Ummet Press

(Molimo da se pretplatite ili donirate ukoliko želite da ”Ummet Press” nastavi kontinuiran i kvalitetniji rad na polju izvještavanja o aktuelnim temama iz islamskog svijeta)