U ponedjeljak ujutro, milicije i plaćenici povezani s Rusijom granatirali su nekoliko područja u južnom dijelu Idliba artiljerijom i raketama, što je dovelo do žrtava i ranjavanja određenog broja civila.

Milicije su bombardirale grad Ariha, južno od Idliba, što je dovelo do ubijanja osobe iz grada Besamas i ranjavanja 7 drugih civila, izvijestio je dopisnik mreže Nidaa-Surija.

U isto vrijeme, gradovi Al-Bara, Ahsam, Al-Fatira, Kafr Awaid i Safuhen bili su podvrgnuti sličnim bombardiranjima od strane milicija.

Zauzvrat, pobunjenici i turska vojska odgovorili su intenzivnim grantiranjem neprijateljskih sjedišta u gradu Kafranbelu. Sirijski režim je iz Kafranbela protjerao čitavo stavništvo i grad učinio sjedištem mnogih šiijskih milicija i pro-ruskog sirijskog 5. Korpusa.

Odbijen napad na stratešku osu Al-Fatira

Danas, u utorak, pobunjeničke opozicione vojne grupe osujetile su napad milicija povezanih s Rusijom u južnom dijelu Idliba, usmrtivši i ranivši više militanata.

Grupe Operativne sobe Al-Fateh Al-Mubeen uspjele su spriječiti pokušaj neprijateljskog napredovanja na osi Al-Fatira, južno od Idliba, nakon sukoba koji su rezultirali ubijanjem i ranjavanjem određenog broja pripadnika milicije, izvijestio je dopisnik mreže Nidaa-Surija.

Agencija “Ibaa”, kojom upravlja grupa Tahriru-Šam, citirala je vojni izvor: ”Snajperske brigade izazvale su brojne smrtne slučajeve i povrede među pripadnicima pro-ruske milicije, nakon teške zasjede na gore spomenutoj osi.”

Izvori napominju da su šiijski militanti u petak zaglavili u minsko polje koje su pobunjenici preventivno postavili na osi Al-Bara u Džebelu-Zaviji, na jugu Idliba.

Dopisnik mreže Nidaa-Surija potvrdio je da je eksplozija mina rezultirala smrću i povredama najmanje šest pripadnika militanata koji su bili naoružani teškim mitraljezima i granatama, budući da su se namjeravali približiti gradu Al-Bara i terorizirati tamošnje muslimane.

Pro-ruske i pro-iranske milicije pojačale su kršenja sporazuma o prekidu vatre između Turske i Rusije koji je postignut prošlog marta, a samo posljednjih sedmica izvele su više pokušaja infiltracija i napredovanja u području, ali nisu ostvarile ništa zbog otpora opozicionara.

Rusi testiraju sposobnosti sirijskih pobunjenika, pesimistični oko pokretanja nove ofanzive na Idlib

Jasno je da su ruski mediji i stručnjaci postali sigurni da bilo koja nadolazeća bitka u pokrajini Idlib neće biti ista kao prethodne i da će svaki napredak Assadovog režima i njegovih saveznika biti osuđen na propast zbog turske vojske koja sada čuva dijelove ovih frontova, posebno zapadno od Sarakiba.

Ruski mediji nedavno su objavili mnoga izvješća koja ukazuju da će Assadov režim pretrpjeti veliki poraz ako se usudi krenuti na Idlib, nakon što je turska vojska ojačala svoje položaje u pokrajini i uspostavila desetine vojnih punktova duž linije ragraničenja, stavljajući fokusiraj na brda i uzvišenja, u Džebelu-Zaviji i Džebel Al-Akradu, te nakon što su se sve revolucionarno-islamske skupine objedinile pod jedan lanac komande.

Početkom augusta Kirill Simonov, stručnjak ruskog Vijeća za međunarodna pitanja, očekivao je da će rezultati bilo koje vojne operacije u Idlibu biti loši za Assadov režim, posebno nakon što su prethodne bitke pokazale da bi se ravnoteža snaga na terenu mogla radikalno promijeniti u korist pobunjenika ako Turska direktno učestvuje na njihovoj strani.

Turska bi mogla odbiti „predati područja južno od M4“ režimskim snagama, jer to želi iskoristiti kako bi u budućnosti osigurala jačanje svojih pozicija istočno od Eufrata, a možda i pregovarala s Rusijom o Libiji, dodajući da nedavna vojna pojačanja Assadovog režima i Rusije poslana ka Idlibu “do sada to ne mogu smatrati ničim osim znakom Turskoj da učini sve što je u njenoj moći da implementira sporazum o uspostavljanju sigurnosne zone”, predložio je “Simonov”.

Dodao je: “Svaka vojna operacija koja nije koordinirana s Ankarom, kako bi se suprotstavila novoj stvarnosti u Idlibu, podrazumijevala bi mnogo veće rizike nego što je bila prije turskog vojnog razmještanja u regiji.”

Prije dva dana ruski list “Nezavisimaya Gazeta” javio je da će turske snage raspoređene u Idlibu aktivno učestvovati u odbijanju bilo kojeg pokušaja napretka Assadovog režima u regiji i istakao da Turska svoje vojne akcije koordinira s Rusijom “samo usmeno” i zapravo organizira vojne operacije ne samo protiv sirijskog režima, nego i protiv ruskih vojnih snaga, tvrdeći da će se ta borbena aktivnost iz Ankare povećati.

List dodaje se da će Assadov režim prije ili kasnije pokrenuti napad na Idlib, a jasno je da će Turska aktivno opstruirati taj napad, a da su novi sukobi s ruskom vojskom neizbježni, smatrajući da nema potrebe da se Moskva u to upušta.

S druge strane, ruski pisac “Vladimir Mukhin” izjavio je u članku objavljenom u ruskom listu “Nezavisimaya gazeta” da se borbene operacije u Siriji, koje je Rusija više puta najavljivala, i dalje nastavljaju. Sveobuhvatna podrška Moskve režimu Bašara al-Assad nije uspjela neutralizirati njegove protivnike, a Međunarodna koalicija koju predvode SAD kontrolira više od trećine teritorija zemlje, a Turska uz FSA i HTŠ kontrolira Idlib. Uz sve to, Sjedinjene Države su organizirale proizvodnju i preradu nafte u Siriji te zajedno s Turskom završavaju formiranje lojalnih autonomnih regija na sjeveru Sirije.

Dvije sedmice prije nego što su borbe prestale prošlog marta, režim je pretrpio velike ljudske i vojne gubitke, nakon što je Turska bila direktno uključena u sukob, a s vremenom je turska strana započela s utvrđivanjem i povećanjem svojih snaga u pokrajini, preko uspostavljanju vojnih punktova i baza na glavnim mjestima, kao i raspoređivanju desetaka tenkova, teških haubica i sistema protuzračne obrane, što ukazuje na namjeru Turske da se suprotstavi bilo kojem pokušaju upada u Idlib, bilo od strane Rusije, Assadovog režima ili nekog trećeg.

Revolucionarne islamske frakcije u Idlibu znatno su ojačale svoje snage, te su svoje borce podvrgle desetinama kampova za obuku, podudarajući se sa osnivanjem 6 brigada Nacionalnooslobodilačkog fronta (NLF) povezanog s Sirijskom nacionalnom armijom (SNA).

Izvještaji s terena pokazuju da Turska pokušava organizirati vojne sposobnosti revolucionara u Siriji na najvišim razinama.

“Jedan od zadataka novog vodstva je koordinacija između frakcija sirijske opozicije u Idlibu i područjima djelovanja “Štit Eufrata”,” Maslinova grana “i” Proljeće mira”, s ciljem osiguranja jedinstva brze provedbe operacija, te nametanje većeg nadzora turskim vojnim jedinicama raspoređenim u tim područjima “, rekao je direktor Centra za studije Jusoor “Muhammad Sarmini” za mrežu Nidaa-Surija.

Istraživač Firas Fahham istakao je da su turske snage sada raspoređene na prvim linijama fronta na sjeveru Sirije, posebno u sjevernoj Latakiji, što je potaklo sirijski režim da proširi glasine kako su turski vojnici pripadnici “sirijskih militanata” koji nose odjeću turske vojske, kako ne bi došlo do narušavanja morala operativnih snaga režima, dodajući da su “u stvari turske specijalne jedinice dobile naredbu da se angažuju kad je to potrebno”.

Ummet Press