Sirija: Pobunjenici eliminirali 20 režimskih vojnika u novom napadu u Hami

at

Ensaru-Tevhid, manja nezavisna džihaska jednica koja aktivno sudjeluje u borbi protiv Assadovog kriminalnog režima, u nedjelju je izvela ingimasi napad na sjevernoj osi Hame, izvijestili su sirijski aktivisti i opozicijski mediji.

Jedinica je u službenom saopštenju navela da je ubijeno i ranjeno preko 40 režimskih vojnika na koti Masasna i kod kontrolnog punkta Al-Mustar zapadno od Khirbet Al-Masasneha.

Neimenovani vojni izvor Ensaru-Tevhida je za mrežu AlDorar AlŠamia izjavio kako je napad došao kao odgovor na posljednja bombardovanaja i stradanja civila.

Sirijska opservatorija za ljudska prava navodi kako ima potvrdu da je ubijen 21 vojnik.

Također, u napadu je, sudeći prema režimskim izvorima, stradalo oko 8 boraca jedinice Ensaru-Tevhid. Mediji sirijskog režima ističu da je napad na kotu Masasna odbijen te kako su izgubljeni položaji na kraju vraćeni.

Ipak, ovaj napad ukazuje na slabost režimskih položaja i vojnih sposobnosti te nedostatak vojničkog iskustva u slučaju izvanrednih događaja, što ih čini lahkom metom za pobunjeničke snage.

S druge strane, snage džihadskog saveza Tahriru-Šam danima granatiraju položaje sirijskog režima u Latakiji i Hami, a uzajamna granatiranja zabilježena su i na frontu Ebu Dali.

Ummet Press