Utorak, 21 Januara, 2020
Naslovnica Vijesti Sirija Sirija: Nastavljene borbe na istoku Idliba, pobunjenici ubili visokog Assadovog generala

Sirija: Nastavljene borbe na istoku Idliba, pobunjenici ubili visokog Assadovog generala

Borbe za grad ‘Ajjaz na krajnjem istoku Idliba nastavljene su svega dan nakon što su ga pobunjenici iz redova NLF-a i HTŠ-a osvojili, a Assadove terorističke milicije i ruska vojska su ponovno vratili kontrolu nad selima Rasm el-Ward, Surudž i Istablad, objavili su lokalni izvori.

Assadove milicije pokušale su napredovati i na frontu Mušejrifa, ali su se suočile sa snažnim otporom NLF-a, dok je HTŠ intenzivno granatirao zračnu bazu Ebu Duhur i aerodrom u Hami.

Prema dopisniku mreže Al-Dorar Al-Šamia, pobunjenici su bili u mogućnosti odbiti desetke neprijateljskih napada i uništiti mitraljez 23mm.

Najmanje 96 osoba ubijeno je na sjeverozapadu Sirije u žestokim sukobima u posljednjih 48 sati, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Agencija AFP navodi kako je došlo do pogoršanja nasilja. Dodaje kako su se u nedjelju mogli vidjeti veliki oblaci dima u regiji Maaret al-Numan nakon zračnih udara na položaje pobunjenika koje su oni nedavno osvojili od režimskih snaga.

Ubijen visoki režimski general u Hami

Sirijski aktivist @QalaatAlMudiq objavio je kako su pobunjenici postigli veliki uspjeh ubivši visokog Assadovog general bojnika koji je zapovijedao zračnim napadima iz Međunarodnog aerodroma u Hami.

@QalaatAlMudiq ističe kako je i još jedan general, šef zapovjednog centra aerodroma, teško ranjen, ali nije otkrio imena.

Napad na aerodrom izveden je naoružanim bespilotnim letjelicama koje pobunjenici sami proizvode. Deseci ovih letjelica u prošlosti su ciljali rusku zračnu bazu Hmejmin u Latakiji.

Ummet Press

 

Must Read

U novim ruskim napadima u Idlibu poginulo petero civila

Najmanje petero civila ubijeno je u napadu kojeg su ruske terorističke zračne snage izvele na području Halepa, u deeskalacijskoj zoni Idlib, na sjeverozapadu Sirije,...

U Berlinu završena mirovna konferencija za Libiju

U Berlinu je završena mirovna konferencija za Libiju, objavila je novinska agencija Anadolija. Za stolom su sjedili predstavnici Vlade sa sjedištem u Tripoliju i ratni vođa Halifa...

Sirija: Opozicija spriječila režimske snage da zauzmu nova područja u Idlibu

Sirijska opozicija i antirežimske grupe uzvratile su na napad režimskih snaga koje su namjeravale zauzeti nova područja na istočnoj periferiji Idliba, javlja Anadolu Agency...

Usljed ofanzive rusko-šiitskog saveza iz Idliba ka turskoj granici za tri dana izbjeglo još blizu 27.000 civila

Blizu 27.000 civila u protekla dva dana je izbjeglo iz unutrašnjosti sirijske provincije Idlib ka turskoj granici, javlja Anadolu Agency (AA).Zbog napada snaga odanih...

Rusi ponovo ponizili Erdogana i pokrenuli ofanzivu na Idlib

"Odlučni smo, ako je potrebno, zaustaviti pokušaje režima u kršenju primirja (u Idlibu, op.a.). Ne šalimo se. Svi bi trebali vidjeti i prihvatiti da...

POPULARNO ZADNJIH 7 DANA