15 C
Sarajevo
Četvrtak, 4 Avgusta, 2022

Sirija: Kurdske snage tražit će pomoć Assadovog režima ako ih Turska napadne

Kurdske seperatističke snage u sjevernoj Siriji objavile su kako će tražiti podršku od režima u Damasku ukoliko Turska ponovo upadne u to područje.

Sirijske demokratske snage (SDF), koje podržavaju Sjedinjene Američke Države, saopćile su nakon sastanka komande da je njihov prioritet smanjenje tenzija na granici s Turskom i kako se pripremaju za dugu borbu ako Ankara ostvari prijetnje.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan tokom proteklih sedmica više puta je izjavio kako planira veliku vojnu operaciju na sjeveru Sirije kako bi uspostavio tampon zonu duboku 30 kilometara u ovoj susjednoj državi, duž granice s Turskom.

Pokušaj Turske da to uradi 2019. godine nije uspio.

“Na sastanku je potvrđena spremnost snaga SDF-a da se koordiniraju sa snagama vlasti u Damasku radi suprotstavljanja mogućem upadu Turske i zaštite sirijskih teritorija od okupacije“, saopćio je SDF.

U saopćenju se dodaje kako bi “moguća turska invazija utjecala na stabilnost i jedinstvo teritorija Sirije“, ali se ne navodi šta SDF tačno podrazumijeva pod “koordinacijom”.

Odnosi između SDF-a, koji kontrolira veliki dio sjeverne i istočne Sirije, i snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada proteklih godina bili su hladni.

Turska je od 2016. godine provela tri velike vojne operacije u Siriji protiv Jedinica narodne zaštite (YPG), glavnih kurdskih oružanih snaga.

Turska smatra da je YPG teroristička organizacija i ogranak zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK).

Već desetljećima PKK vodi oružanu pobunu protiv vlasti u Ankari, koja od 1984. godine vodi oružanu pobunu u Turskoj.

IZVOR: AGENCIJE

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes