Sirijske demokratske snage (SDF) koje predvodi kurdska jedinica narodne zaštite (YPG) najavile su spremnost da se pridruže vojsci Assadovog režima i započnu pregovore o tom pitanju.

Šef izvršnog odbora “Sirijskog demokratskog vijeća”, “Ilham Ahmed”, rekao je da su milicije SDF-a spremne da se pridruže snagama režima, ukoliko se dogovore s Assadovim režimom za upravljanje regijom, restrukturiranje i promjene.

U izjavi za rusku novinsku agenciju “Sputnjik” rekao je da su ti koraci potrebni za vođenje pregovora s Assadovim režimom i dogovaranje načina integriranja, a ne pridruživanja kako to zahtijeva Ministarstvo odbrane režima.

Ministarstva odbrane i unutarnjih poslova u Assadovom režimu pozvali su pripadnike milicija koje čine SDF-a da se pridruže njihovim redovima, tvreći kako će ih zaštiti od ofanzive Turske i sirijske pobunjeničke Nacionalne armije.

Ulazak SDF-a odnosno YPG-a pod okrilje sirijskog režima Turska vidi kao pozitivnu stvar jer će Kurdi izgubiti autonomiju nad trećinom Sirije nakon čega će se vojska SAD-a morati povući i odluke ostaviti Turskoj i Rusiji.

Turska i Rusija žele zaustaviti rat u Siriji tako što će Turska prisiliti pobunjenike na dugoročno primirje, a isto bi trebala učiniti i Rusija s režimom nakon čega će država dobiti uređenje slično kao u BiH, s dva entiteta i nezavisnim distriktima.

Nidaa-Surija/Ummet Press